Din cuprinsul articolului
Menopauza este un proces biologic natural care marchează sfârșitul perioadei de reproducere a unei femei, de obicei între 45 și 55 de ani. Pe măsură ce femeile se apropie sau experimentează menopauza, preocupările comune legate de „schimbarea vieții” includ bufeuri, transpirații și schimbări de dispoziție, ceață cerebrală și oboseală.
Dar multe femei nu sunt conștiente de efectele pe termen lung ale menopauzei asupra inimii și a vaselor de sânge care alcătuiesc sistemul cardiovascular. Bolile de inimă reprezintă 35% din decesele înregistrate la femei în fiecare an – mai mult decât toate tipurile de cancer la un loc.
Hormonii protejează inimile – până când nu o mai fac
Încă din 1976, Studiul Framingham Heart Study a raportat o rată de peste două ori mai mare a evenimentelor cardiovasculare la femeile aflate în postmenopauză decât la femeile aflate în premenopauză de aceeași vârstă. Menopauza precoce (mai devreme de 40 de ani) crește, de asemenea, riscul cardiac.
Înainte de menopauză, femeile tind să fie protejate de hormonii lor circulanți: estrogen, într-o măsură mai mică progesteron și niveluri scăzute de testosteron.
Acești hormoni sexuali ajută la relaxarea și dilatarea vaselor de sânge, la reducerea inflamației și la îmbunătățirea nivelului de lipide (colesterol). De la jumătatea vârstei de 40 de ani, o scădere a acestor niveluri hormonale poate contribui la modificări nefavorabile ale nivelului de colesterol, ale tensiunii arteriale și la creșterea în greutate – toți factori de risc pentru bolile de inimă.
Deși factorii de risc se aplică la ambele sexe, hipertensiunea arterială, fumatul, obezitatea și diabetul de tip 2 conferă un risc relativ mai mare de boli de inimă la femei.
Fiecare femeie are un nivel diferit de risc cardiovascular și metabolic de bază înainte de menopauză. Acesta se bazează pe genetica și istoricul familial, pe regimul alimentar și pe stilul de viață. Dar toate femeile își pot reduce riscul cardiac post-menopauză cu:
Terapia hormonală rămâne cel mai eficient mijloc de gestionare a bufeurilor și a transpirațiilor nocturne și este benefică pentru încetinirea pierderii densității minerale osoase.
Decizia de a recomanda terapia hormonală cu estrogen singur sau o combinație de estrogen plus progesteron depinde de faptul dacă o femeie a suferit sau nu o histerectomie. Alegerea depinde, de asemenea, de faptul dacă beneficiile terapiei hormonale depășesc riscurile de boală ale femeii. În cazul în care simptomele sunt supărătoare, terapia hormonală are efecte favorabile sau neutre asupra riscului de boală coronariană, iar riscurile de medicație sunt scăzute pentru femeile sănătoase mai tinere de 60 de ani sau în termen de zece ani de la menopauză.
În funcție de nivelul de risc de accident vascular cerebral sau de risc cardiac și de răspunsul la strategiile de stil de viață, unele femei pot avea nevoie, de asemenea, de un management medicamentos pentru a controla tensiunea arterială ridicată sau nivelurile ridicate de colesterol. Până la începutul anilor 2000, femeile au fost subreprezentate în majoritatea studiilor de rezultat cu medicamente hipolipemiante.
Cholesterol Treatment Trialists’ Collaboration a analizat 27 de studii clinice cu statine (medicamente prescrise în mod obișnuit pentru scăderea colesterolului) cu un total de 174.000 de participanți, dintre care 27% erau femei. Statinele au fost aproximativ la fel de eficiente la femeile și bărbații care prezentau un risc similar de boli de inimă în prevenirea unor evenimente precum accidentul vascular cerebral și atacul de cord.
Fiecare femeie care se apropie de menopauză ar trebui să solicite medicului de familie un control de 20 de minute al sănătății inimii pentru a înțelege mai bine riscul de atac de cord sau de accident vascular cerebral și pentru a obține strategii adaptate pentru a-l reduce.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…