Sari la conținut

Cum recunoști un atac cerebral. Simptome care îți pot salva viața, explicate de un neurolog austriac

Accident vascular cerebral
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Accident vascular cerebral

Tu știi să recunoști simptomele unui accident vascular cerebral (AVC) și ce trebuie să faci imediat dacă observi la cineva aceste simptome?

Assoc. Prof. Priv. Doz. Dr. Stefan Greisenegger, medic specialist în neurologie la Wiener Privatklinik a explicat, în exclusivitate, pentru Doctorul Zilei, tot ce trebuie să știm despre atacul cerebral și tratamentul său.

Doctorul Zilei: Ce este mai exact un AVC? Cum se produce?

Prof. Priv. Doz. Dr. Stefan Greisenegger: Un accident vascular cerebral apare atunci când alimentarea cu sânge arterial este blocată de un cheag (accident vascular cerebral ischemic) sau când un vas de sânge din creier se rupe (accident vascular cerebral hemoragic). În ambele cazuri, părți ale creierului sunt deteriorate sau mor.

Accidentul vascular cerebral ischemic reprezintă aproximativ 80% din toate accidentele vasculare cerebrale, aproximativ 13-15% sunt cauzate de accidentul vascular cerebral hemoragic (cel mai frecvent hemoragie intracerebrală sau hemoragie subarahnoidă cauzată de ruptura unui anevrism cerebral).

Care sunt cauzele declanșării AVC-ului? Ateroscleroza și fumatul pot contribui la dezvoltarea acestei afecțiuni?

Accidentul vascular cerebral ischemic este o boală eterogenă. Principalele cauze ale AVC ischemic sunt:

  1. embolia cauzată de ateroscleroza arterelor mari (ateroscleroza care provoacă stenoza arterei carotide interne, ateroscleroza intracraniană sau ateroscleroza arcului aortic)
  2. ocluzia vaselor mici care provoacă în mod obișnuit sindroame lacunare
  3. cardioembolismul (în principal cauzat de fibrilația atrială).

Simptome ale unui atac cerebral

Ce pacienți sunt predispuși la AVC? Și tinerii pot face AVC sau afectează doar o anumită categorie de vârstă?

Principalii factori de risc ai accidentului vascular cerebral ischemic și hemoragic sunt hipertensiunea arterială, dislipidemia, diabetul zaharat și fumatul, dar și fibrilația atrială. Chiar dacă accidentul vascular cerebral ischemic este o boală care afectează în principal pacienții vârstnici, se estimează că 10-20% dintre evenimente apar la pacienții de 18-50 de ani.

Pe lângă asimetria feței și incapacitatea ridicării colțurilor gurii atunci când zâmbește ale unui pacient ce a suferit un accident vascular, ce alte simptome sesizabile există?

Cele mai relevante simptome ale accidentului vascular cerebral sunt rezumate în așa-numitul test FAST:

F = Face drooping (Fața căzută) – Rugați persoana suspectă de AVC să zâmbească și verificați dacă o parte a feței este căzută sau amorțită și zâmbetul este neuniform

A = Arm Weakness (Slăbiciune a brațului) – Rugați persoana suspectă de AVC să ridice ambele brațe și verificați dacă le ridică pe ambele la fel de sus sau, dimpotrivă, nu poate ridica unul din brațe.

S = Speech Dificulty (Dificultăți de vorbire) – rugați persona să rostească o propoziție scurtă și vedeți dacă vorbirea este greoaie și întâmpină dificultăți la articularea cuvintelor.

T = Time to call the Ambulance (Timpul pentru a suna la Ambulanță) – Dacă persoana suspectă prezintă semnele de mai sus, sunați după o ambulanță.

Alte simptome de urmărit sunt:

  • Probleme de vedere, la unul sau la ambii ochi;
  • Probleme la mers, amețeli, pierderea echilibrului sau a coordonării;
  • Durere de cap puternică fără cauză cunoscută.

Fibrilațiile atriale și accidentul vascular cerebral

Care sunt diferențele dintre AVC-ul ischemic și cel hemoragic? Ambele accidente vasculare pot conduce la moartea pacientului?

Mortalitatea în cazul accidentului vascular cerebral hemoragic este mai mare, aproximativ 40% dintre pacienții care suferă hemoragie intracerebrală mor în primele 30 de zile. Mortalitatea în cazul accidentului vascular cerebral ischemic este în scădere în țările occidentale în ultimii ani.

În cazul apariției accidentului ischemic tranzitoriu, este posibilă apariția unui alt atac cerebral imediat după acesta, sau acest timp de accident vascular este unul mai puțin periculos?

Un atac ischemic tranzitoriu (AIT) este o perioadă temporară de simptome similare cu cele ale unui accident vascular cerebral. Un AIT durează, de obicei, doar câteva minute și nu provoacă daune permanente. Un AIT poate fi un semn de avertizare: aproximativ 1 din 3 persoane care suferă un AIT vor suferi în cele din urmă un accident vascular cerebral ischemic, iar aproximativ jumătate dintre acestea vor avea loc în decurs de un an de la AIT.

Care este legătura între fibrilațiile atriale și AVC?

Fibrilația atrială este o cauză importantă de accident vascular cerebral, în special la pacienții vârstnici. Aproximativ 20-30% dintre accidentele vasculare cerebrale ischemice sunt cauzate de fibrilația atrială, iar la pacienții cu fibrilație atrială cunoscută riscul de accident vascular cerebral este de 5 ori mai mare. Cu toate acestea, un tratament adecvat cu anticoagulante orale poate scădea semnificativ riscul de accident vascular cerebral ischemic și, prin urmare, reprezintă un element esențial al profilaxiei secundare.

Cum putem preveni ictusul cerebral? Ce modificări ale stilului de viață trebuie urmate?

Tratați hipertensiunea arterială, diabetul și hiperlipidemia. Opriți imediat fumatul. Urmați o dietă sănătoasă și fiți activi din punct de vedere fizic în mod regulat. Dietele sărace în sare și mediteraneene sunt recomandate pentru reducerea riscului de accident vascular cerebral.

Ca și tratament, pe lângă injecțiile și medicamentele anticoagulante, cât și cele antihipertensive și hipocolesterolemiante, în ce cazuri este nevoie și de intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea cheagurilor de sânge?

La pacienții care suferă un accident vascular cerebral ischemic acut cu simptome clinice severe, o arteră importantă este frecvent afectată (așa-numita „ocluzie a vaselor mari”). La acești pacienți, cheagul de sânge poate fi îndepărtat prin trombectomie mecanică pe bază de cateter. Acestă procedură este efectuată în centre specializate în accidente vasculare cerebrale.

Măsuri de prim ajutor în cazul unui atac cerebral

Ce este tromboliza sistemică cu rtPA (tromboliză intravenoasă)? De ce este importantă ea pentru protocolul AVC și când trebuie efectuat?

rtPA este un acronim pentru activator tisular de plasminogen recombinant. RtPA este un agent trombolitic care acționează prin dizolvarea cheagului care blochează artera cerebrală respectivă. Cu toate acestea, aplicarea rtPA trebuie să se facă în primele 4,5 ore de la debutul simptomelor, altfel riscul de sângerare poate fi mai mare decât beneficiul tratamentului.

Cum putem ajuta o persoană care suferă un AVC, până ajunge ambulanța – ce să facem și ce să nu facem?

Principiul cel mai relevant în îngrijirea acută a accidentului vascular cerebral este: „Timpul înseamă creier”: terapiile pentru accidentul vascular cerebral ischemic acut (tromboliza intravenoasă, precum și trombectomia mecanică) sunt dependente de timp.

Prin urmare, cel mai important este  telefonul la 112 pentru a ne asigura că pacientul este adus în cel mai rapid mod posibil la un spital cu o unitate de accident vascular cerebral care oferă îngrijire pentru accident vascular cerebral ischemic.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel