Din cuprinsul articolului
Varianta Delta este cea mai îngrijorătoare tulpină a virusului SARS-CoV-2 descoperită. Aceasta are o contagiozitate crescută, având capacitatea de a se transmite rapid. Din punct de vedere al simptomatologiei, specialiștii susțin că varianta Delta se manifestă într-un mod diferit.
Această tulpină este direct asociată cu apariția noilor valuri ale pandemiei. Deoarece se transmite foarte repede, această variantă prezintă cea mai mare amenințare, la nivel mondial.
Adrian Marinescu, director medical al Institutului “Matei Balş”, oferă detalii importante despre modul în care această variantă se transmite.
„Sigur că lucrurile sunt şi subiective, dar sunt date, care fac comparaţii chiar la nivel de cifre şi se spune în felul următor că, dacă la variantele anterioare o persoană infectată, statistic vorbind, putea să transmită la 3-4 în jurul lui, în momentul de faţă avem 6 sau 7 persoane care se pot infecta plecând de la o persoană bolnavă. Dar sigur că e o discuţie generală.
În principiu, dacă masca este purtată corect şi acoperă etanş faţa şi păstrăm regulile generale de igienă, de aerisire, atunci când vorbim de încăperi şi mai ales dacă avem foarte multă grijă cu distanţarea în spaţiile închise, sigur că riscul este categoric mai mic. Atunci, în spaţiul deschis,
chiar dacă este vorba de o variantă care se transmite mai uşor, nu înseamnă că ne aşteptăm să avem multe infectări. Aici avem discuţiile separate de vaccinare. Dacă vorbim de vaccinare, facem alte logici”, explică medicul infecționist Adrian Marinescu pentru RRA, citat de Rador.
Virusologul bulgar prof. Radostina Aleksandrova a făcut recomandări importante cu privire la varianta Delta a COVID-19.
„În cazul tulpinii indiene a virusului, pierderea mirosului şi gustului este din ce în ce mai puţin frecventă. Tusea persistentă, febra şi durerile de gât sunt primele simptome la care oamenii trebuie să meargă să se testeze. Cu cât pacienţii sunt consultaţi mai devreme, cu atât mai bine.
COVID-19 nu este influenţat de vremea caldă sau rece, se poate răspândi oricum, iar varianta Delta se răspândeşte de două ori mai repede. Vaccinurile şi măsurile sunt arma noastră împotriva virusului”, a subliniat specialistul bulgar, adăugând: „Toate vaccinurile disponibile reduc serios riscul de complicaţii severe şi deces. Să facem diferenţa între infectare şi deces”, a precizat Aleksandrova, potrivit Novini, citat de Rador.
Premiu oferit pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital…
Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…
Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism! În ultimii ani, auzim și citim din ce în…
Sănătatea este un fundament al vieții noastre, un fir invizibil care leagă trupul, mintea și…
Institutul Național de Sănătate Publică, omagiat la Gala Performeri din Sănătate 2024. Premiile Speciale au…
Nu mai arunca cojile de măr! Un ingredient natural găsit în coaja de mar (acid…