Boala Parkinson. De la tremuratul mâinilor, până la incapacitatea de a le mai folosi

Boala Parkinson  este o boală degenerativă a creierului care constă în alterarea funcțiilor motorii ale individului. Afecțiunea este caracterizată printr-un grup de manifestări denumite clinic parkinsonism: rigiditate musculară, tremor și încetinirea până la pierderea totală a mișcărilor. Deși boala Parkinson nu poate fi vindecată, medicamentele îți pot îmbunătăți semnificativ simptomele.

Afecțiunea se caracterizează prin distrugerea neuronilor producători de dopamină, un neurotransmițător extrem de important în realizarea mișcărilor.

Primele simptome care ar putea anunța instalarea acestei maladii sunt: tulburări de somn, de regulă insomnia, constipația, depresia, anumite tulburări de percepție a mirosurilor. Din păcate însă de regulă trec ani de zile în care boala deși există, persoana în cauză nu sesizează simptomele.

Principalele semne și simptome sunt:

  • lentoarea mișcării numită bradikinezie,
  • tremor al membrelor,
  • tonus muscular crescut – rigiditate, spatele este încovoiat,
  • tulburări de mers, căderi frecvente,

Boala se instalează atunci când un număr mare de celule producătoare de dopamină sunt distruse. Dopamina este un neurotransmitator care alături de alt neurotransmitator, acetilcolina, este implicată în controlul mișcărilor. Atunci când nivelul dopaminei scade, echilibrul cerebral al acestor doi neurotransmitatori este perturbat iar primele simptome apar. Cercetătorii cred că un rol important în apariția bolii îl au și factorii genetici.

De asemenea, pacientul are și simptome precum sunt cele specifice tulburărilor de deglutiție  – salivație abundentă, are și dificultăți la deglutiție. Apar tulburările de vorbire. Dar sunt prezente și tulburări ale funcției cognitive: tulburări de memorie până la demență, bolnavii cu parkinson au un risc de zece  ori mai mare de a face această boală față de indivizii sănătoși. Sunt prezente și tulburări ale dispoziției afective: cele mai frecvente sunt depresia, apatia și anxietatea, dar și insomniile sau somnolența diurnă sunt manifestări ale bolii. Mai grav este că apar și parestezii.

Medicii spun că este foarte important diagnosticul precoce și inițierea din timp a tratamentului tocmai pentru a se realiza o creștere a calității vieții pacientului. Din păcate, în prezent nu există un leac pentru boala Parkinson dar terapiile medicamentoase și chirurgicale pot ameliora simptomele. Chiar dacă încă nu este vindecabilă, în prezent progresele recente și tratamentul medicamentos dar și cel chirurgical au îmbunătățit mult speranța de viață a bolnavilor de Parkinson.

Recent Posts

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024: Zodia care primește o veste neașteptată

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…

2 ore ago

Avertismentul unui medic: Acest tip de cartofi te pot ucide. Cum îi recunoști

Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…

2 ore ago

Angela Similea și-ar fi pierdut casa din cauza datoriilor. Unde a ajuns să locuiască artista

La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…

3 ore ago

Dana Budeanu s-ar fi căsătorit în secret cu fiul unui politician influent

Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…

3 ore ago

Trucul care te ajută să previi formarea mucegaiului în borcanele de zacuscă

Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…

4 ore ago

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

4 ore ago

Citeste si: