Fiecare celulă din organism are nevoie de apă ca să funcţioneze corect.
Un experiment realizat în Marea Britanie a scos la iveală că setea poate reduce chiar şi performanţele mentale.
În cadrul studiului, participanţii care au băut cel puţin 3 pahare cu apă (775 mililitri) înainte de a participa la o serie de teste cognitive au avut rezultate mai bune la un test care măsura viteza de reacţie, comparativ cu cei care nu băuseră înainte de experiment, iar efectul a fost deosebit de pronunţat în cazul celor însetaţi.
Cercetătorii de la University of East London presupun că senzaţia de sete îi distrage pe participanţi, reducându-le capacitatea de concentrare şi afectându-le negativ timpul de reacţie. Rezultatele au fost publicate în Frontiers in Human Neuroscience.
Totuşi, consumul de apă nu îmbunătăţeşte întotdeauna cogniţia, sub toate aspectele, iar cercetări viitoare vor trebui să clarifice acest aspect, lămurind de ce consumul de apă are efecte diferite în funcţie de tipul testului la care sunt supuşi participanţii.
Un posibil element de legătură ar putea fi hormonul numit vasopresină, care este corelat cu reacţia la sete, dar care este implicat şi în starea de atenţie şi alertă.
Cei 34 de adulţi care au particpat la studiu au fost rugaţi să se abţină să mănânce sau să bea începând cu orele 21 şi să vină a doua zi dimineaţa la laborator pentru o serie de teste.
În prima vizită la laborator, participanţilor le-au fost oferite, înainte de test, un baton de cereale şi apă, iar la cea de-a doua vizită, doar un baton de cereale.
Unul dintre testele la care au participat a fost destinat să măsoare viteza de reacţie: participanţii trebuiau să apese pe un buton de îndată ce vedeau apărând un obiect pe ecranul unui computer.
Timpul de reacţie a fost cu 14% mai rapid în cazul în care voluntarii băuseră apă înainte de teste, decât în cazul în care nu băuseră.
În schimb, consumul de apă nu a avut vreun efect semnificativ asupra performanţelor în cazul altor teste, precum cele de memorare a cuvintelor.
Totuşi, deşi consumul de apă pare să aibă, în general, un efect pozitiv asupra perfomanţelor cognitive şi se ştie că este important să bem apă pentru a ne păstra sănătatea, cercetătorii atrag atenţia asupra exagerărilor ce se pot dovedi periculoase: chiar şi consumul de apă potabilă poate fi fatal. Dacă se consumă o „supradoză” de apă – câţiva litri într-o perioadă scurtă de timp – apare aşa numita intoxicaţie cu apă: apa în exces diluează şi elimină sodiul din corp, afectând funcţionarea inimii şi a altor organe, iar consecinţele pot fi fatale.