Sari la conținut

Cum puteți salva viața unei persoane cu accident vascular cerebral. Cea mai sigură metodă, recomandată de medici

Accident vascular cerebral
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Accident vascular cerebral

Primul ajutor în caz de accident vascular cerebral. In Romania, accidentul vascular cerebral este prima cauza de invaliditate si a doua cauza de mortalitate in randul populatiei, iar un studiu recent care analizeaza evolutia bolii la noi in tara semnaleaza ca 1 din 6 romani va face un AVC.

Studiile efectuate la nivel european de catre SAFE (Stroke Alliance for Europe) arata ca pina in 2035 numarul europenilor afectati de AVC va creste cu 34%, numarul celor care vor muri din cauza bolii va creste cu 45%, iar al celor care vor trai cu AVC ca si boala cronica va creste cu 25 %. 

Timpul este cel mai important

Un accident vascular cerebral (AVC) apare atunci cand tesutul cerebral este privat de oxigen si nutrient din cauza intreruperii circulatiei sangelui. Lipsita de oxigen, materia cenusie moare dupa cateva minute si nu mai poate fi recuperata niciodata.

Deteriorarea sau moartea celulelor provoaca o simptomatologie clara in partile corpului care sunt controlate de partile creierului afectate de accidental vascular cerebral.

Timpul este cel mai important in cazul pacientului care sufera un accident vascular cerebral, el avand maximum 6 ore la dispozitie sa ajunga intr-o unitate spitaliceasca pentru a fi tratat, astfel incat sa i se salveze viata si sa ramana cu cat mai putine sechele. 

Metoda cu care puteți salva viața unei persoane care suferă un accident vascular cerebral

“Timpul este creier! Asta obisnuim noi, medicii, sa spunem in cazul acestei boli dramatice. Fiecare secunda este vitala pentru creierul afectat de un stroke. Atragem atentia asupra semnelor care anunta aparitia unui AVC pe care fiecare om ar trebui sa le recunosca, ca sa poata reactiona asa cum trebuie intr-o astfel de situatie si sa sune la Salvare imediat.

FAST – acestea sunt literele pe care trebuie sa le retina toata lumea. Fiecare litera din acest acronim reprezinta un simptom care semnaleaza AVC-ul.  F este de la Fata cazuta si asimetrica, A de la Amortirea bratelor si picioarelor, S de la Stalcirea sau Sacadarea vorbirii, iar T vine de la Timp, pentru ca atunci cand un apartinator sesizeaza simptomele, este timpul sa sune la 112 imediat.”, avertizeaza dr. Lucian Marginean, medic primar radiologie interventionala la Spitalul Judetean de Urgenta din Targu Mures. 

Apare cefaleea bruscă și paralizia feței

Timpul este elementul esential in aceasta ecuatie medicala pentru ca fiecare secunda pierduta inseamna si pierderea definitiva a unor celule nervoase si implicit a unor functii importante ale organismului, care scad functionalitatea lui generala, dar si calitatea vietii pacientului care supravietuieste in urma unui AVC. 

Pacientul afectat de AVC devine confuz, are probleme de vorbire si vedere, poate sa respire mai greu, sa aiba tulburari de mers, echilibru si coordonare sau chiar caderi inexplicabile insotite de pierderea constientei. De cele mai multe ori accidentul vascular cerebral este insotit de cefalee brusca si severa si de paralizia fetei, bratelor si picioarelor pe o parte a corpului.

In cele mai multe cazuri, din cauza lipsei de reactie in timp util, pacientii care sufera de accident vascular cerebral mor sau raman cu invaliditate sau cu sechele majore care-i fac dependenti de o alta persoana. Exista si cazuri fericite in care pacientii ajung la spital in intervalul de timp recomandat de 6 ore, iar datorita interventiei neurologice viata lor revine la normal. 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel