Pielea are rolul de a feri organismul de agenţii externi, şi la nivelul ei se elimină substanţe care nu mai sunt folositoare organismului. De multe ori apar însă dezechilibre ce duc la apariţia unor afecţiuni cutanate extrem de supărătoare şi care sunt şi foarte greu de tratat.
Una dintre cele mai întâlnite afecţiuni ale pielii este psoriazisul, o boală care poate să apară la orice vârstă.
„La persoanele mai în vârstă boala apare de cele mai multe ori în cadrul unui sindrom metabolic (hipertensiune arterială, obezitate, diabet)”, explică Sebastian Pop, medic dermatolog.
Fiind o boală cronică, nu se folosesc tratamente de la care să se aştepte o vindecare a bolii, ci remisiunea ei
Dermatita atopică, frecventă la copiii mici
O altă afecţiune cronică a pielii este dermatita atopică, o boală inflamatorie, cel mai des întâlnită la copii.
„În peste 60% din cazuri, dermatita atopică debutează la vârste mai mici de un an. Această boală afectează până la 20% din populaţie”, explică Sebastian Pop.
La fel ca şi în cazul psoriazisului, nu se ştiu exact cauzele răspunzătoare de apariţia dermatitei atopice. Nu există tratament care să vindece boala, însă simptomele pot fi controlate prin tratamente prescrise de alergologi şi dermatologi.
Rozaceea, tratată cu lumină intens pulsată
Rozaceea, cunoscută şi sub numele de „cuperoză”, este o afecţiune inflamatorie a feţei, care apare mai ales în perioada vârstei mijlocii şi se manifestă prin roşeaţă, apoi mici papule (leziuni ale pielii) şi pustule (vezicule cu puroi) ce apar în special în zona centrală a feţei, dar şi în zona bărbiei şi a frunţii.
„Tratamentele includ antibiotice locale sau sistemice, însă afecţiunea răspunde cel mai bine la tratamentele cu lumină intens pulsată”, adaugă dr. Sebastian Pop.
O modificare a pielii foarte serioasă, care nu incomodează, dar care poate fi periculoasă, este cea care apare în zone unde există aluniţe. „Aceste pete pigmentare, care până nu demult erau considerate semne de frumuseţe, pot fi foarte periculoase când îşi schimbă culoarea, forma sau structura”, avertizează medicul dermatolog Sebastian Pop.
Singura metodă de a preveni transformarea acestora în cancere de piele este controlul regulat la un medic dermatolog şi analize specifice (dermatoscopie). Circa 3% din populaţie e afectată de transpiraţia excesivă (hiperhidroză). Medicamentele anticolinergice care au ca efect scăderea transpiraţiei sunt o soluţie de tratament.
„Atenţie însă, pot avea şi efecte adverse cum ar fi: gură uscată, vedere înce ţoşată, senzaţie de sete, piele uscată şi dificultăţi la urinare”, avertizează dermatologul Sebastian Pop.
Alte soluţii sunt tratamentele injectabile cu toxină botulinică şi operaţiile pentru extirparea glandelor sudoripare.
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…