Cea mai bună prevenție este, desigur, distanțarea socială. De când au fost aplicate măsurile de relaxare, cazurile de COVID-19 au început din nou să se înmulțească.
Astăzi, din păcate, avem un record negativ, cu 460 de noi infectări, iar cele mai multe vin din nepăsare și inconștiență, neasumarea răspunderii și negarea unui potențial pericol.
Cum s-ar spune suntem în negare, poate pentru că e mai ușor pentru psihic să refuze ceva de altfel greu de digerat. Virusul însă taxează și cumva vrea să-i convingă de contrariu pe cei vehemenți, care se îndoiesc de prezența lui.
Măsurile de prevenție sunt relativ simple, însă este nevoie să fie aplicate mereu și cu simțul răspunderii.
Mai exact, când ne aflăm în aglomerație, purtăm masca de protecție. Nu purtați mască umedă, nu refolosi masca de unică folosință. Poart-o în așa fel încât să acopere nasul și gura.
Poart-o cu partea închisă la culoare în exterior. Selectează bine drumurile pe care le ai de făcut, nu e momentul acum de plimbări fără a avea neapărat nevoie. În felul acesta te protejezi pe tine și pe ceilalți. Scurtezi timpul în care ești nevoit să porți mască, deoarece vara e greu de purtat.
Fă plățile online! Ajută-i pe cei din preajma ta care nu se pricep să plătească online. Scutește-i de un drum inutil.
Nu te duce la cumpărături în ore de vârf sau în weekend. Încearcă să ajungi în cursul zilei, când e mai puțină lume.
Poartă tot timpul în buzunar șervețele umede antibacteriene și folosește-le după ce atingi suprafețe publice.
Cum ajungi acasă sau la birou, spală-te cu apă și săpun. Educă-te să nu mai pui mâna pe față, e nevoie de puțin exercițiu, dar să știi că se poate.
Obligatoriu, păstrați distanța de cel puțin 1 metru jumătate între oameni. NU urcați cu alte persoane în lift. Nu vă apropiați de alții printre rafturi.
Nu intrați în casă cu încălțămintea cu care ați fost afară. Turnați pe covorul de la intrare clor sau pur și simplu sacrificați un prosop pentru ușa de la intrare, care să fie îmbibat în soluție dezinfectantă sau clor înainte de a intra cu încălțămintea cu care ați fost afară.
Dacă strănutați sau tușiți acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel de unică folosință, pe care aveți grijă să-l aruncați imediat la coșul de gunoi.
▪ Dezinfectați frecvent, cu soluție pe bază de alcool sau clor, suprafețele cu care intrați în contact, atât acasă cât și la locul de muncă.
▪ Aerisiți de mai multe ori pe zi încăperile în care desfășurați activități.
▪ Luați medicamente antivirale sau antibiotice numai la prescripția medicului.
▪ NU beți lichide din aceeași sticlă/pahar cu alte persoane și nu folosiți aceleași tacâmuri.
▪ NU intrați în contact direct cu persoanele aflate în autoizolare la domiciliu, indiferent dacă prezintă sau nu simptome specifice coronavirus.
Transmiterea virusurilor se realizează într-o pondere semnificativă prin intermediul banilor, cu care ia contact, statistic, un număr foarte mare de persoane. Încercați să folosiți cardul cât mai des și spălați-vă de îndată ce ați atins bani.
Potrivit statisticilor, persoanele cele mai vulnerabile în cazul infectării cu noul coronavirus sunt vârstnicii cu multiple afecțiuni asociate (ex: diabet zaharat, boli pulmonare cronice, boli cardiovasculare, cancer).