Sari la conținut

Cum putem controla în mod eficient pofta excesivă de dulce?

fluctuațiile glicemiei

Adesea, pofta excesivă de dulce este cauzată de gestionarea nepotrivită a emoțiilor negative. Întrucât mintea noastră este în strânsă legătură cu fizicul, atunci când trecem prin anumite situații dificile, organismul încearcă să compenseze acest lucru prin stimularea stării de bine și echilibrului. 

Creierul nostru asociază mâncarea cu siguranța și confortul, încă de la vârste fragede. Prin urmare, atunci când din punct de vedere emoțional trăim momente dificile, creierul nostru încearcă să compenseze acest lucru prin alimentație.

De aceea, multe persoane ajung să consume alimente în exces, în special dulciuri. Aceste stimulează producția de „hormoni ai fericirii”, oferind senzația de siguranță și confort.

Cum putem controla pofta excesivă de dulce?

Anca Alungulesei, terapeut în nutriție, explică pentru Antena 3 care sunt principalele cauze pentru care pofta de dulce se manifestă și, de asemenea, cum o putem controla în mod eficient.

„De fapt, noi ceea ce simțim este o emoție nepotrivită, pentru că nu știm ce să facem cu ea, nu ne-a învățat nimeni și asocierea din mintea mea mă trimite către dulce pentru că știu că îmi va da confort.

Este fix ca un drog, pentru că zahărul la nivelul creierului acționează fix ca un drog. Dulcele sau mâncarea este doar un instrument prin care tu te duci din punctul A în punctul B, adică te simți neliniștit te liniștești, ești anxioasă te liniștești, ești furioasă și ajungi să te simți în confort. Deci mâncare sau dulcele este doar instrumentul care te conduce către, nu este problema. Problema este aici, la ceea ce simți, la ceea ce te activează pe tine.

Folosești exerciții de respirație, de relaxare și ai să vezi că foarte ușor ea începe să treacă.

Orice variantă care ne îndepărtează de la acel desert care tu deja știi că nu îți face bine și că există o oarecare dependență acolo este foarte în regulă. Deci întotdeuna înlocuim cu ceva ce ne face cel mai mic rău, adică simți să mănânci dulce alege ceva care se încadrează în categoria sănătos, chiar dacă este încărcat caloric. Alege opt curmale în loc de o prăjitură.

Ceea ce obții tu făcând lucrurile astea pas cu pas, pentru că este un proces, nu este un buton pe care apreși și nu dispare peste noapte, este că devii din ce în ce mai puternică și din ce în ce mai centrată pe tine, pentru că ajungi să te cunoști. Și de fapt ceea ce se întâmplă este că începi să îți activezi recompensa internă că reușești, că meriți, că în sfârșit îți atingi obiectivul care e mult mai puternic decât orice savarină sau orice ciocolată. Deci când ajungi în punctul ăsta în care recompensa internă e mult mai puternică decât cea externă, pofta s-a rezolvat”, explică terapeutul în nutriție.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel