Din cuprinsul articolului
În anumite cazuri, persoanele care optează pentru vaccin pot fi infectate fără să știe acest lucru. De obicei, simptomele specifice apar la câteva zile, după pozitivare, sau nu se manifestă deloc, dacă persoanele sunt asimptomatice. În cazul în care o persoană este testată pozitiv, după administrarea primei doze, este necesară schimbarea planului de imunizare.
La nivel mondial, au fost raportate cazuri de infectare după administrarea primei doze. Acest lucru se poate întampla din două motive.
- O persoană se poate infecta după prima doză ca urmare a nivelului scăzut de anticorpi necesari produși. Anticorpii rezultați în urma administrării primei doze nu sunt suficienți pentru ca organismul să fie complet protejat. Răspunsul sistemului imunitar și nivelul optim de anticorpi se consolidează odată cu administrarea rapelului.
- Persoana care s-a vaccinat cu prima doză era deja infectată, însă dezvoltarea bolii era în stadii incipiente. Simptomele specifice apar după pozitivare, la câteva zile după infectarea propriu-zisă cu noul coronavirus. Drept urmare, persoana imunizata putea fi infectată, fără să știe, în lipsa simptomelor spefice.
Cum procedezi în această circumstanță și cum se schimbă planul de imunizare?
„N-au știut și au dezvoltat boala la câteva zile, s-au pozitivat, a se vedea cazul dnei profesor Dorobăț, cel mai cunoscut în toată România, că la două zile după ce a făcut vaccinul, dumneaei s-a pozitivat și a făcut boala. În cazul lor, vaccinarea trebuie reluată, cu prima doză și rapel, cam la o lună după ce se vindecă”, explică Dr. Emilian Imbri, managerul Spitalului „Victor Babeș” din București, potrivit Digi24.
Cu toate că nu există dovezi care să implice posibile probleme de sănătate în cazul vaccinării în timpul unei infecții, specialiștii recomandă că cea mai bună soluție este ca planul de imunizare să fie amânat. Acesta implică administrarea vaccinului, în ambele doze recomandate, la o lună după recuperare.