Din cuprinsul articolului
Obținerea imunității colective este scopul final la care autoritățile vor să ajungă prin campania de vaccinare. Cu toate acestea, mai bine de jumătate din populația României fie refuză vaccinarea, fie își doresc să aștepte mai mult timp până să facă această decizie. Totuși, refuzarea imunizării vine la pachet cu restricții, precum limitarea accesului în anumite spații sau imposibilitatea de a călători în afara statului. Cum procedezi dacă angajatorul îți impune vaccinarea, punând accent pe restricții?
Pentru a asigura continuitatea afacerilor, angajatorii din anumite domenii consideră că impunerea vaccinării este o metodă de siguranță atât pentru clienți, cât și pentru angajați. Totuși, o parte dintre angajați vor să facă propria decizie, invocând faptul că vaccinul nu este obligatoriu. Cum procedezi dacă angajatorul îți impune vaccinarea explică avocatul Gheorghe Piperea, pentru Gândul.
„În primul rând există o legislație, legea 46/2003, cu privire la drepturile pacientului care impune că o intervenție medicală, indiferent de care, mai ales cum este vaccinarea, trebuie să aibă acordul prealabil al pacientului. Tot această lege spune că o astfel de intervenție medicală se face dacă există o prescripție medicală. Întrucât vaccinul este un produs care se comercializează și poate avea defecte, efecte adverse, cel care îl vinde, cel care îl importă, îl inoculează, adică producător, importator, spital, medic, aceșția au răspunderea pentru produsele cu defecte. De aceea, înainte ca oamenii să facă această intervențeie, ar trebui să ceară explicații, prescripție medicală și ar trebui să ceară se li se asigure anumite despăgubiri dacă li s-ar crea pagube din administrarea acestui vaccin. Toate acestea rezultă din legea 240/2004 care spune foar clar că producătorul, vânzătorul, spitalul, importatorul ș.a.m.d sunt responsabili”, explică avocatul, pentru Gândul.
Astfel, avocatul recomandă persoanelor reticente în fața vaccinării să ceară informarea corespunzătoare asupra solicitării angajatorilor. Pe lângă dreptul de a alege dacă fac această intervenție sau nu, trebuie să fie conștienți de anumite asigurări economice din partea angajatorului.