Din cuprinsul articolului
Vara este anotimpul zilelor însorite și uneori al termperaturilor sufocant de mari, când corpul se deshidratează cel mai uşor. Dar pentru unii oameni, căldura poate aduce nu numai bucurie, ci și necazuri.
Pe timp de caniculă, multe persoane suferă de retenție excesivă de apă și edeme (umflături), în special la nivelul picioarelor. Această condiție provoacă adesea disconfort și poate afecta viața de zi cu zi. Iată câteva dintre cauzele picioarelor umflate de la căldură și sdespre modul în care pot fi ameliorate simptomele.
Cauze
Umflarea picioarelor, cunoscută sub numele de edem periferic, este o afecțiune ușoară și nedureroasă, dar extrem de frecventă.
Căldura face ca vasele de sânge să se dilate, mai ales când stăm în poziţia şezut pe scaun pe perioade lungi de timp. Ca urmare, lichidele sunt reținute, ducând la edem. Efectul gravitației joacă, de asemenea, un rol, determinând ca edemele să apară în special la nivelul picioarelor, gleznelor și al gambelor.
Factori de risc
Edemul periferic este frecvent și provoacă de obicei mai mult disconfort decât probleme grave de sănătate. Cu toate acestea, unii oameni sunt mai predispuși la reținerea apei.
Bătrânii, femeile însărcinate, femeile care au menstruație și cele supraponderale sunt deosebit de vulnerabile. Este important ca aceștia să ia măsuri de precauție pentru a preveni apariţia edemelor în timpul zilelor călduroase.
Recomandări
Pentru a evita umflarea, cel mai bine este să evitați căldura cât mai mult posibil. Menținerea rece a corpului va reduce lărgirea vaselor de sânge (vasodilatația) din picioare și astfel se va evita retenția de lichide. Este la fel de important să evitați statul prelungit în picioare. Imobilitatea provoacă retenție masivă de apă în picioare, glezne și gambe.
Dacă trebuie să stați sau să stați în picioare pentru perioade lungi de timp, încercați să faceți pauze scurte pentru a vă odihni sau a vă întinde. În plus, reducerea consumului de sare poate ajuta la menținerea unui echilibru hidrolitic sănătos în organism.
Umflarea picioarelor poate fi, de asemenea, ameliorată în mod simplu la domiciliu. Este suficient să ne ridicăm picioarele, de exemplu, pe pat sau pe canapea. Consumul de apă mai rece este, de asemenea, benefic. Aceste metode simple pot ajuta la reducerea umflăturii și la ușurarea disconfortului.
Totodată, pot fi folosite şi şosetele de compresie, care previn umflarea gleznelor deoarece forțează fluidele în exces, dar și sângele, să plece din zona picioarelor. Este important să optaţi pentru pantofi cu talpă joasă, care să susţină talpa şi glezna.
Nu în ultimul rând, masajul în zona edemului poate pune sângele în circulaţie, ceea ce are ca efect decongestia locală. Potrivit medicilor, masajul gleznelor şi al picioarelor stimulează drenajul limfatic (puteţi folosi cremă sau loţiune de răcire pentru picioare).
Semnul care nu trebuie ignorat
Este important de știut că umflarea picioarelor poate fi un semn al unei afecțiuni mai grave. Trebuie consultat medicul atunci când edemul este asociat cu o temperatură ridicată a corpului, probleme la urinare (mai puțin frecventă) sau antecedente de boală hepatică.
Aţadar, este important să ai grijă de tine și să nu ignori semnalele corpului tău. Menținerea corpului răcoros, evitarea stării prelungite în picioare și reducerea consumului de sare sunt doar câteva dintre modalitățile de a face față acestei probleme.