Din cuprinsul articolului
Arsenicul este un element care se găsește în mod natural în scoarța terestră și este prezent în aer, apă și sol. Cu toate acestea, în forma sa anorganică, este foarte toxic.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), oamenii sunt expuși la el prin consumul de apă contaminată, utilizarea apei contaminate la prepararea alimentelor și irigarea culturilor alimentare, procese industriale, ingestia de alimente contaminate și consumul de tutun.
Expunerea prelungită la arsenic anorganic, în principal prin intermediul apei și al alimentelor, poate provoca otrăvire cronică. Efectele cele mai caracteristice sunt, așa cum notează OMS, apariția leziunilor cutanate și a cancerului de piele.
Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), cele mai clare efecte ale expunerii la arsenic sunt observate la nivelul pielii. Iată câteva dintre efectele fiziologice evidențiate de CDC:
Orezul are tendința de a acumula arsenic din cauza modului tradițional de cultivare a plantei, prin inundare cu apă. Acest lucru poate fi periculos, deoarece apa poate fi contaminată, ceea ce face mai probabil ca arsenicul să contamineze planta și să pătrundă în boabe, după cum subliniază Beatriz Robles, absolventă de Tehnologie alimentară și Nutriție și dietetică.
În acest sens, în 2021, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a publicat un raport privind expunerea cronică prin alimentație la arsenic anorganic, în care precizează că alimentele care contribuie cel mai mult la expunerea la arsenic sunt orezul și produsele pe bază de orez, cerealele și produsele pe bază de cereale și apa de la robinet.
Este important să se țină cont de alimentele care sunt cele mai susceptibile de a conține acest tip de contaminant, pentru a evita efectul cumulativ printr-o dietă variată și echilibrată, în care nu se abuzează de un anumit aliment. Așadar, acesta este cel mai bun mod de a reduce conținutul de arsenic din orez:
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…