Ca să mâncaţi sănătos şi pentru ca alimentele să aibă totuşi savoare nu e nevoie să renunţaţi la sosuri. Limita dintre cele sănătoase şi nesănătoase e însă foarte fragilă, motiv pentru care trebuie să fiţi foarte atenţi la modul de preparare.
Mujdei cu ulei de măsline extravirgin şi sare de mare
Sosurile cu usturoi sunt în topul celor mai sănătoase, asta şi datorită calităţilor acestui aliment: scade tensiunea arterială, previne unele cancere şi întăreşte organismul.
„Mujdeiul din usturoi poate fi preparat cu ulei de măsline extravirgin, puţină sare integrală de mare sau cu adaos de alge. Nu se recomandă alte adaosuri, mai ales cele care conţin E-uri”, recomandă prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
Mujdeiul trebuie consumat la scurt timp de la preparare, pentru că în contact prelungit cu oxigenul îşi pierde calităţile. Mai poate fi utilizat la asezonarea legumelor, salatelor, pastelor, cărnurilor, peştelui, ouălor, ciorbelor şi supelor.
Nutriţioniştii vă recomandă să mâncaţi usturoi chiar şi în timpul zilei, în pofida mirosului neplăcut, care se atenuează prin mestecarea câtorva frunze de pătrunjel verde.
Maioneza de casă, cu ouă ecologice
„Maioneza e un produs greu de digerat, hipercaloric, industrial, cu mulţi aditivi alimentari (conservanţi, coloranţi, emulgatori)”, explică specialistul în nutriţie Gheorghe Mencinicopschi.
Cea mai sănătoasă e maioneza preparată în casă din ouă proaspete ecologice şi ulei de măsline. Mai puteţi adăuga şi puţină zeamă de lămâie stoarsă pe loc, nu acidul citric sau sucul de lămâie industrial. Nu faceţi exces de maioneză la peşte, carne sau brânză, ci asezonaţi, eventual, legumele crude sau fierte.
Reţeta muştarului autentic
Substanţele active din muştar sunt anticancerigene şi au o acţiune de fluidizare a sângelui, calmând inflamaţiile şi accelerând procesul de vindecare în afecţiunile vaselor subcutanate.
Muştarul de masă se obţine din pasta de boabe de muştar alb şi negru, amestecate în diferite proporţii, supuse fermentaţiei în vin alb, vin roşu, oţet, cu adaos de mirodenii.
„Compoziţia unui muştar de masă autentic e: apă, boabe de muştar, condimente na turale (hrean), oţet natural (vin alb, roşu), miere naturală. În zilele noastre, această reţetă tradiţională a fost «îmbunătăţită» cu aditivi alimentari şi coloranţi, care pot fi periculoşi pentru sănătate”, avertizează prof. dr. Mencinicopschi.
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…