Sari la conținut

Cum pregătesc coliva maicuțele în mănăstiri. Rețetă tradițională, pas cu pas

coliva
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Reteta de coliva

Cum pregătesc coliva maicuțele în mănăstiri. Coliva este un rețetă religioasă tradițională din România, preparată de obicei din grâu fiert, zahăr, nucă, stafide și alte ingrediente.

Preparat vechi de când lumea, coliva este nelipsită în manifestările mortuare precreștine. Coliva reprezintă o ofrandă adusă pentru sufletul celor decedați și simbolizează renașterea și viața eternă.

Dar, în ciuda faptului că este prezentă în special la evenimentele nefericite, rămâne, totuși, un desert delicios.

Cum se prepară coliva, după rețeta maicuțelor de la mănăstire

Prezentăm, în cele ce urmează, rețeta folosită de majoritatea măicilor de la mănăstiri.

Ingrediente:

  • 1 kg arpacaș
  • 1,5 kg miez de nucă
  • 250 g zahăr
  • Coaja rasă de la 2 lămâi
  • Coaja rasă de la 1 portocală
  • 2 lingurițe de scorțișoară
  • 3 linguri esență de rom
  • Pentru ornat: bomboane, cacao, zahăr pudră, miere.

Coliva tradițională: Mod de preparare

  • Alege grâul și spală-l în 9 ape călduțe, apoi pune la fiert 3 litri de apă într-o oală încăpătoare.
  • Când începe să fiarbă apa, dă focul mic și adaugă arpacașul.
  • Lasă-l la fiert și mai mișcă oala din când în când ca să nu se lipească grâul (nu se amestecă în grâu cu lingura).
  • Lasă pe foc până când mai rămâne doar puțină apă, iar atunci adaugi zahărul și amesteci cu o lingură de lemn, apoi mai lași câteva minute pe foc, până ce se evaporă toată apa.
  • Răstoarnă grâul într-un vas smălțuit și acoperă cu un prosop curat, umezit.
  • Dă jumătate din cantitatea de miez de nucă prin mașina de tocat, iar pe restul taie-i bucățele cu cuțitul.
  • Lasă grâul să stea peste noapte. De dimineață, adaugă miezul tăiat la cuțit și un sfert din cantitatea de miez dat prin mașina de ocat, apoi amestecă împreună cu coaja rasă de lămâie și portocală.
  • Toarnă în compoziție esența de rom și gustă – dacă nu este destul de dulce, mai poți adăuga puțină miere.
  • Frământă apoi compoziția cu mâna, apoi așaz-o pe platouri.
  • Pe deasupra, adaugă în strat gros restul de nucă dată prin mașină. Ultimul pas este ornarea ornarea colivei, după plac.

Poftă bună și să fie primit!

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel