Sari la conținut

Cum poți trata dependența de jocuri de noroc

În 2024, jocurile de noroc au luat o mare amploare în România, iar tot mai multe persoane sunt curioase să-și încerce norocul.

De la curiozitatea și plăcerea de a te juca până la dependență este doar un pas, iar jucătorii deseori își pierd controlul din dorința de a câștiga.

Dependența de jocuri de noroc afectează intens viața jucătorilor, însă pentru orice problemă există o rezolvare. Iată mai jos cum poți trata dependența de jocuri de noroc și care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi.

Cum se formează dependența pentru jocurile de noroc

De cele mai multe ori, dependența reprezintă un impuls necontrolabil, o tulburare caracterizată prin repetarea unui eșec care îți cauzează psihic și fizic.

Dependența se formează treptat și presupune schimbări ale neurotransmițătorilor chimici. Pe scurt, cu cât comportamentul adictiv crește nivelul de dopamină din creier și dependența îți creează experiențe plăcute, cu atât persoana în cauză se va obișnui cu acest sentiment și va continua să repete aceste acțiuni.

Acest mecanism are loc de fiecare dată atât în cazul dependenței pentru jocurile de noroc, cât și în cazul dependenței pentru alcool, țigări, substanțe interzise etc.

Totuși, între toate aceste vicii există anumite diferențe. De exemplu, în cazul alcoolului, dependența îți oferă impulsul de a consuma și mai multe băuturi alcoolice, fară să-ți poți impune limite. Jocurile de noroc îți activează pe lângă dorința de a te juca non stop și dorința de a recupera banii pierduți.

În urma acestor acțiuni, capacitatea de a rezista la impuls scade și astfel se formează dependența. Toate aceste aspecte au efecte nocive asupra vieții și deseori duc la comportamente periculoase cauzate în special de problemele financiare.

Cu toate că în țara noastră există o serie de măsuri pentru protecția jucătorilor, în special a tinerilor, acestea devin din ce în ce mai greu de evitat. Sunt numeroase case de pariuri online care oferă diferite măsuri prin care poți combate dependența de jocuri de noroc, atât de unul singur cât și cu ajutorul specialiștilor.

Simptomele dependenței de jocuri de noroc

Se întâmplă în majoritatea cazurilor, ca persoanele care suferă de această dependență, să încerce să își ascundă stările. Însă, cu toate astea, este foarte ușor de identificat o persoană căreia viața i-a fost afectată de către acest viciu.

În cele ce urmează, îți voi pune la dispoziție o listă cu simptomele dependenței de jocuri de noroc:

  • Incapacitatea de a te controla;
  • Dorința constantă de a te juca;
  • Obsesia față de orice tip de joc de noroc;
  • Apelarea la jocurile de noroc pentru a dobândi o stare cât mai bună;
  • Evitarea tabieturilor zilnice în detrimentul jocurilor de noroc;
  • Renunțarea la job pentru a beneficia de cât mai mult timp liber pentru joacă;
  • Neglijarea personală și a cheltuielilor importante;
  • Vânzarea obiectelor personale pentru a procura bani;
  • Negarea dependenței;
  • Fapte contravenționale pentru a obține bani de joacă;
  • Apariția sentimentului de vinovăție.
  • Asumarea riscurilor cât mai mari, cu sume care îți depășesc bugetul;
  • Schimbări de comportament, agresivitate și irascibilitate permanentă;
  • Dorința acerbă de a recupera banii pierduți;

Cum scapi de dependența pentru jocurile de noroc

Dacă îți dorești din adâncul sufletului să scapi de această dependență, cu siguranță o să reușești. Tratarea reprezintă un proces complex, iar primul pas cu care orice dependent trebuie să înceapă această misiune este acela de a recunoaște că există o problemă la mijloc.

După cum spuneam și mai sus, sunt diferite metode prin care poți combate dependența de jocuri de noroc, iar cele mai importante 5 dintre acestea sunt:

Pshihoterapie

Terapia este una dintre cele mai utilizate forme în combaterea dependenței jocurilor de noroc. Aceasta se concentrează pe identificarea convingerilor nesănătoase, negative, iraționale și îngrădește convingeri sănătoase și pozitive.

Medicație

De cele mai multe ori, un medic te poate trata în lupta cu dependența de jocuri de noroc. Aceasta poate implica atât tratarea acasă, cu o medicamentație sănătoasă, cât și prin intermediul unui program de internare, în funcție de cât de grav și-au pus amprenta jocurile asupra vieții.

Asociația Joc Responsabil

Asociația Joc Responsabil este o platformă creată tocmai pentru a ajuta persoanele care se luptă cu dependența de jocuri de noroc. Aici te poți testa, ai consiliere gratuită, grupuri de suport și autoexcludere și poți face parte dintr-un program specific efectelor practicării în exces a jocurilor de noroc, gratuit.

Relații interpersonale

Daca jocurile de noroc ți-au degradat relația cu prietenii, familia, apropiații, este momentul să lași totul deoparte și să începi să-ți oferi timp cu ei. Activitățile interesante te vor ajuta să uiți de nevoia pentru jocurile de noroc și îți vor înlocui dorința de a te juca non stop.

Evitarea influențelor negative

De cele mai multe ori, anturajul este cel care influențează și schimbă oameni. Tocmai de aceea, este important să înlocuiești oamenii care se joaca la casino, cu oameni care au un comportament pozitiv. În acest fel, vei ajunge să combați mult mai ușor dependența pentru jocurile de noroc.

Matei Ecaterina

Matei Ecaterina are diploma de absolventă a Facultății de Management Economic din cadrul ASE București. Cu o experiență vastă de peste 10 ani în domeniul presei scrise, se distinge prin cunoștințele dobândite și capacitatea de a lucra într-un mediu dinamic și provocator. Ecaterina are o abordare bine fundamentată atât în managementul economic, cât și în comunicare și jurnalism.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel