Din cuprinsul articolului
Este deja cunoscut faptul ca alunitele se pot transforma in cancer de piele, mai exact melanom, o tumora agresiva si cu prognostic deloc incurajator daca nu este tratata in timp util. Pe de alta parte, ele pot fi inestetice sau pot cauza disconfort atunci cand sunt agatate sau traumatizate, adesea fiind luata in calcul optiunea de a le indeparta.
Domnul doctor Laurentiu Vladau, specialist dermatolog in cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, explica avantajele si dezavantajele tratamentului chirurgical si al celui laser – doua din optiunile cele mai comune de tratare a alunitelor.
Termenul de „alunita” este in general folosit pentru a exprima leziuni aflate la suprafata pielii, de cele mai multe ori de culoare bruna sau chiar si de culoarea pielii. Desi cele mai multe dintre ele sunt de obicei inofensive, in ziua de astazi exista o incidenta crescanda a cancerului de piele, fapt pentru care este recomandat un control regulat al acestor excrescente.
“Pe langa riscul de a dezvolta aceasta temuta boala, un alt motiv pentru care multe persoane ajung la dermatolog pentru indepartarea alunitelor este localizarea acestora in zone vizibile sau in care sunt agatate si se pot infecta si sangera considerabil. Ajunsi in acest punct, este nevoie de un diagnostic clinic foarte ferm pentru a decide tipul alunitei si modalitatea de inlaturare, atunci cand acest lucru este necesar sau dorit. Dermatoscopia sau analiza microscopica «in viu» a alunitelor va oferi detalii importante si de multe ori diagnostice pentru leziunile pielii”, explica domnul doctor Laurentiu Vladau, specialist dermatolog.
Inlaturarea alunitelor se face, in mod traditional, chirurgical, sub anestezie locala. In acest caz se poate opta pentru o excizie chirurgicala, urmata de plasarea de fire de sutura sau cauterizare.
Principalul avantaj al acestei proceduri este acela ca alunitele suspecte pot fi trimise pentru examen histopatologic – standardul de aur in diagnosticul leziunilor pielii. Un dezavantaj, insa, este ca excizia chirurgicala si chiar si cauterizarea se pot complica cu cicatrici care pot fi inestetice in unele cazuri. Cu toate acestea, excizia chirurgicala ramane metoda cea mai sigura de abordare a alunitelor care trebuie inlaturate.
“In cele mai multe cazuri va ramane in urma o cicatrice fina, insa rezultatul estetic depinde de experienta si aptitudinile medicului, de tehnica folosita si de localizarea alunitei. Spre exemplu, zona fetei are tendinta de a se vindeca foarte bine, iar alte locuri, cum ar fi spatele, coloana vertebrala sau locurile in care pielea este mai expusa la frecare se vindeca mai greu. Un factor important este, desigur, si precum si in modul in care pacientul are grija de zona operata”, atentioneaza specialistul dermatolog.
Aparatura LASER reprezinta una dintre cele mai noi optiuni de indepartare a alunitelor si tinde sa devina preferata datorita preciziei si riscului minor de a lasa in urma cicatrici.
Aceasta aparatura actioneaza in 2 moduri: fie prin intermediul unui fascicul luminos care tinteste pigmentul din alunita si il distruge, lasand neafectata sau putin afectata pielea din jur, fie printr-un fascicul care tinteste apa din tesuturi, distrugand atat alunita, cat si pielea din imediata vecinatate. In ambele cazuri, alunita este inlaturata total, iar rezultatul cosmetic final este superior exciziei chirurgicale sau chiuretajului si cauterizarii.
Dupa efectuarea procedurii se poate reveni imediat la rutina obisnuita, deoarece acest tip de tratament nu are, de obicei, efecte secundare si, daca exista, acestea pot include umflaturi si sensibilitate minora in zona, care vor disparea in cateva zile.
“Principalul dezavantaj al acestei proceduri este ca, din pacate, nu va exista o confirmare histopatologica a tipului de alunita. Un alt risc – inlaturarea neadecvata cu aparatura LASER a unei alunite cu potential malign sau care este, de fapt, un melanom inaparent, situatie deloc rara, poate avea consecinte dezastruoase, cu raspandirea celulor canceroase. Este important ca dermatologul care opereaza aparatura LASER sa aiba experienta si cunostintele necesare in diagnosticul clinic si dermatoscopic al diverselor alunite inainte de a se decide tratamentul LASER”, atentioneaza domnul doctor Laurentiu Vladau, specialist dermatolog.
Indiferent de metoda aleasa, in urmatoarele zile dupa interventie in zona in care alunita a fost indepartata se va forma o crusta, care urmeaza sa cada de la sine. Zona in cauza va prezenta o culoare mai inchisa pentru cateva zile, perioada in care poate fi mascata cu ajutorul machiajului. De asemenea, este extrem de importanta protejarea ei de lumina soarelui, de preferat cu SPF 50+.
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…