Sari la conținut

Cum poți să scapi de diabet? Cunoscut medic: „Nu mai ai nevoie de medicamente dacă…”

diabet
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

În perioada iulie – august 2020, Forumul Român de Diabet a comisionat ISense Solutions să deruleze un studiu sociologic despre percepțiile românilor cu privire la diabetul zaharat tip 2, una din cele mai grave și răspândite afecțiuni din România.

La îngrijorările legate de incidența și complicațiile diabetului zaharat s-a adăugat și impactul recent al pandemiei asupra persoanelor cu diabet zaharat: acestea sunt mai predispuse la a face forme mai severe ale COVID – 19 din cauza fluctuațiilor glicemice (hiperglicemia poate favoriza înmulțirea virusului) și a prezenței complicațiilor diabetului zaharat.

“Rezultatele acestui studiu arată, în primul rând, că în România populația nu conștientizează gravitatea diabetului zaharat tip 2 și cât de importantă este prevenția. În absența informării corecte cu privire la cauze și măsuri de prevenție ale bolii dar și ale complicațiilor acesteia, diabetul zaharat va fi în continuare cea mai răspândită boală cronică”, a precizat Prof. Univ. Dr. Romulus Timar, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Iată ce spun statisticile despre evoluția diabetului în România

  • 1 din 10 români are diabet zaharat, iar 3 din 10 români au prediabet
  • În România sunt 823.000 de pacienți înregistrați cu diabet zaharat tip 2 care se tratează prin Programul Național de Diabet Zaharat
  • 7 din 10 români au ajuns pentru prima oară la medic în stadii avansate ale bolii cu complicații deja instalate
  • Anual, jumătate dintre persoanele cu diabet zaharat sunt spitalizate din cauza complicațiilor: risc de orbire, complicații cardiovasculare, insuficiență cardiacă, complicații renale, amputări la nivelul membrelor inferioare etc.

Cum ne dăm seama dacă avem risc de diabet?

Dr. Radu Țincu, cunoscutul medic de la Spitalul Floreasca  din Capitală a vorbit, în cadrul podcastului „Acasă La Măruță”, despre modalitatea prin care ne putem da seama dacă riscăm să avem diabet.

„Diabetul este proporțional cu circumferința abdominală. Cu cât avem circumferința abdominală mai mare, adică depunerea de grăsime de pe abdomen este mai mare în centimetri, cu atât riscul de a dezvolta diabet zaharat este mai mare”, a transmis Radu Țincu.

„Adică ne măsurăm colăcei?”, l-a întrebat Cătălin Măruță pe invitatul său. „Da, da, colăceii. Pentru că acolo în colăcei există adipocite și ele fac ca insulina să nu mai poată funcționa să metabolizeze glucoza”, a explicat medicul.

Cum scapi de diabet? Medicul Radu Țincu: „O mare parte dintre ei nu vor mai avea nevoie de diabetice”

Pot scăpa de diabet cei care reușesc să scadă în greutate, susține doctorul de la Spitalul Floreasca. Dacă vor ajunge la greutatea normală, o mare parte dintre ei nu vor mai avea de medicamente, a transmis Radu Țincu, menționând, totuși, că acest lucru se poate întâmpla dacă o persoană nu a ajuns la insulină.

Sursă foto: Facebook Acasa La Maruta

„Există și reversul. Marea Britanie e prima țară din lume care a introdus reducerea greutății prin program național la diabetici. Acest lucru a dus la remisia necesității tratamentului diabetic cu 70%. Dacă într-un an ajungi la greutatea normală nu mai ai nevoie de medicamente pentru diabet.

Pot să scape de diabet dacă nu au ajuns la insulină, pentru că asta înseamnă că s-a epuizat capacitatea pancreasului de a produce. Cei care sunt pe antidiabetice orale, daca vor scădea în greutate și vor ajunge la greutate normală, o mare parte dintre ei nu vor mai avea nevoie de diabetice. Pentru că grăsimea de burtă crește rezistența la insulină”, a povestit medicul.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel