Din cuprinsul articolului
Cum poți să scapi de anxietate. Psihoterapeut: „E un exercițiu prin care preiei controlul. Este fascinant!”
Cum poate fi definită starea de bine? Specialiștii explică că este vorba de un echilibru între activități care:
- să-ți facă plăcere
- să-ți confirme că ai făcut ceva bun și eficient pentru tine
- să ai contact cu oamenii
Bifând aceste criterii în timpul zilei, este metoda de a te ține deoparte de anxietate. Contactul cu semenii tăi și activitățile care te valorizează personal sunt „medicamentele” de care ai nevoie.
Dacă eperimentezi stări de agitație, tensiune și neliniște, dacă te simți copleșit de situații imaginare, de temeri sau frici inexistente cu adevărat, atunci trebuie să știi că suferi de anxietate. Trebuie să realizăm diferența dintre a ne simți îngrijorați pentru ceva real (făcând ceva în sensul rezolvării acelui fapt) sau a ne simți îngrijorați pentru ceva care ar putea să se întâmple (dar pentru care nu poți face nimic).
Cum poți să scapi de anxietate. Psihoterapeut: „E un exercițiu prin care preiei controlul. Este fascimnant!”
Beatrice Enăchescu, psihoterapeut și inițiatorul proiectului Viața la Prezent, propune un exercițiu practic pentru depășirea stării de anxietate.
„Cel mai important exercițiu pe care eu îl recomand oamenilor anxioși nu este atât de ușor. Foarte paradoxal, este o tehnică luată din psihologia cognitiv comportamentală. Și pentru că mintea este fascinantă și, atunci când o folosim în beneficiul nostru, dă niște rezultate extraordinare, cel mai important exercițiu este acela de a-ți stabili un interval de timp în care să te îngrijorezi.
Adică, stabilești dimineața, la 7:30, o jumătate de oră, timp în care să te îngrijorezi. Și te apuci și scrii toate grijile. Tot ce-ți vine prin cap. Și dacă nu-ți vine, te mai gândești.
Pe parcursul zilei, dacă mai vin acele griji, trebuie să le amâni pentru seara. Iar seara, la fel, un sfert de oră, timp rezervat anxietății. Ceea ce este foarte important, este ca, în cursul zilei, să ai puterea în care să-ți spui, „E OK, îmi trec acele griji prin cap, dar le amân pentru diseară, la ora X.
Este un exercițiu paradoxal, dar este extraordinar de profund. De ce? Pentru că preiei controlul. Este fascinant! Tu preiei controlul. Este un exercițiu provocator și dă rezultate extraordinare”, a dezvăluit psihoterapeutul Beatrice Enăchescu.