Sari la conținut

Cum poţi să reduci cu 16,5% riscul de deces prematur fără nici un medicament

mers
Credit foto: arhiva Doctorul Zilei
nouă cercetare despre mersul pe jjos după masă

Conform datelor furnizate de Eurostat, România se află în topul ţărilor cu cea mai mică speranţă de viaţă în UE, durata medie a vieții unui cetăţean român fiind de 72,8 ani. La polul opus se află Spania, cu o speranţă de viaţă de 83,3 ani. La nivelul Uniunii Europene, durata medie a vieții unui individ este de 80 de ani.

Femeile din România trăiesc în medie cu 6 ani mai mult decât bărbații, iar asta pentru că ei sunt mai puțin atenți la sănătatea lor.

Rata mortalitaţii infantile, unul dintre factorii luaţi în calcul la speranţa de viaţă, a scăzut între 2011 şi 2021, la nivelul UE, de la 3,8 decese la 1 000 de născuţi vii la 3,2 decese la 1 000 de născuţi vii.

Deşi se ştie că practicarea unei activităţi fizice regulate reduce riscul de deces, un nou studiu publicat în revista JAMA Network Open analizează beneficiile pentru sănătate ale mersului intensiv doar câteva zile pe săptămână.

Astfel, s-a constatat că mersul pe jos circa 8.000 de paşi, adică aproximativ 6,4 kilometri, o dată sau de două ori pe săptămână, reduce semnificativ riscul de deces prematur.

Cercetătorii de la Universitatea din Kyoto şi de Universitatea California din Los Angeles au analizat date despre 3.101 de adulţi americani. Ei au constatat că cei care au mers 8.000 de paşi sau mai mult, o dată sau de două ori pe săptămână, au avut un risc cu 14,9% mai mic de a muri într-o perioadă de 10 ani decât cei care nu au atins acest nivel.

În cazul celor care făceau aceste plimbări lungi de trei până la şapte ori pe săptămână, riscul de deces a scăzut şi mai mult, cu 16,5%, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Risc mai scăzut de mortalitate cardiovasculară

Beneficiile pentru sănătate ale mersului pe jos 8.000 de paşi sau mai mult, o dată sau de două ori pe săptămână, păreau să fie şi mai mari pentru persoanele cu vârsta de 65 de ani şi peste.

„Numărul de zile pe săptămână în care cineva parcurge 8.000 de paşi sau mai mult a fost asociat (în cadrul studiului) cu un risc mai scăzut de mortalitate cardiovasculară şi de deces din toate celelalte cauze”, potrivit cercetătorilor.

„Acest studiu sugerează că indivizii pot obţine beneficii semnificative pentru sănătate din mersul pe jos doar câteva zile pe săptămână”, au mai spus ei.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel