Din cuprinsul articolului
Cum scapi de varice. Varicele sau insuficiența venoasă periferică, așa cum sunt ele cunoscute, sunt o afecțiune des întâlnită la femei, supărătoare nu doar ca evoluție a bolii, dar și ca factor estetic. Dacă nu sunt luate măsuri la timp, problema se poate complica și pot să apară eczeme, cheaguri de sânge (flebită).
Datele statistice arată că femeile suferă de aceste probleme circulatorii mult mai frecvent decât bărbații. 80% dintre varice sunt cauzate de ereditate, dar există și alți factori care le pot agrava. De exemplu, dereglările hormonale: pubertate, menstruație, sarcină, menopauză, dar și stilul de viață, sau altfel spus sedentarismul, încălțămintea cu tocuri înalte, celulita sau greutatea supraponderală.
Medicii susțin că factorii predispozanți ai bolii varicoase pot fi grupați în mai multe categorii. Cei genetici care țin de aparatul cardiovascular, de pierderea tonusului nervilor periferici, care afectează arborele vascular superficial, de afecțiuni ale anumitor organe interne, tulburări endocrine, diabet zaharat și obezitate.
Varicele care apar în timpul sarcinii dispar după naștere la marea majoritate a femeilor.
Chiar dacă fragilitatea capilară este ereditară, de regulă ea poate fi prevenită și diminuată.
În funcție de mărimea venelor, localizarea lor, simptomatologie și alte boli asociate, tratamentul varicelor poate fi: conservator, medicamentos, minim invaziv, chirurgical clasic sau combinat.
Toate procedeele chirurgicale vizează suprimarea venelor bolnave (varicele fiind vene superficiale dilatate). Venele profunde își vor asigura atunci funcția fără nicio problemă. Atenție! După operație, pentru a evita formarea de noi varice va fi necesar un control anual la un flebolog.
Ciorapii medicinali, de ajutor
Este indicată purtarea ciorapilor medicinali, deoarece presiunea pe care aceștia o exercită asupra picioarelor diminuează calibrul venelor și accelerează returul sangvin.
Fitoterapia, un aliat de nădejde
Fitoterapia este un aliat de nădejde în tratarea acestor probleme. Extractele care protejează și tonifică pereții vaselor de sânge se află castanul, vița de vie, extractul de afine, menta. Poți aplica creme sau geluri care au la bază aceste extracte naturale.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…