Categories: Știrile zilei

Cum poți să ieși la pensie cu 5 ani mai devreme. Schimbări în sistemul de pensii

Se schimbă sistemul de pensii: te poți pensiona cu 5 ani mai devreme. Despre ce este vorba explică Maria Andronache, directorul Casei de Pensii Iași.

Legea 360/2023 introduce modificări semnificative în sistemul public de pensii din România.

Astfel, persoanele care au acumulat cu 5 ani mai mult față de stagiul complet de cotizare vor putea ieși la pensie cu 5 ani mai devreme, în vreme ce femeile care au dat naștere și au crescut copii vor beneficia de reduceri considerabile ale vârstei de pensionare.

Cum poți să ieși la pensie cu 5 ani mai devreme. Schimbări în sistemul de pensii

Conform noii legi a pensiilor (nr. 360/2023), persoanele care și-au depășit stagiul complet de cotizare cu minimum 5 ani de stagiu de cotizare pot depune o cerere de pensionare pentru limită de vârstă cu maximum 5 ani înainte de atingerea vârstei normale de pensionare.

„Cei care doresc să acceseze această formă de pensionare cu 5 ani mai devreme trebuie să aibă un stagiu de cotizare de 35 de ani efectiv lucrați, plus 5 ani suplimentari.

Vestea bună este că acești 5 ani suplimentari, atât pentru bărbați, cât și pentru femei, pot include perioade asimilate, cum ar fi anii de facultate sau serviciul militar.

Aceasta este o noutate absolută în sistemul public de pensii. Pe lângă faptul că oferă posibilitatea de a cumula pensia cu salariul, această formă de pensie de limită de vârstă acordă și puncte de stabilitate. Deși poate părea restrictiv să cerem un stagiu de cotizare de 35 de ani, există suficiente persoane, în special în sistemul bugetar, care îndeplinesc această condiție”, a explicat Maria Andronache ieri, într-o conferință de presă.

Pentru femei, vârsta de pensionare și stagiul de cotizare sunt în funcție de anul nașterii și de perioada în care acestea împlinesc vârsta de pensionare. În cazul femeilor născute în iulie 1962, luna viitoare, în octombrie 2024, vârsta de pensionare va fi de 62 de ani și 3 luni. Pentru a ieși la pensie, acestea vor trebui să fi realizat un stagiu de cotizare de 32 de ani și 9 luni, se arată în documentul consultat de „Ziarul de Iași”. Perioada minimă de cotizare cerută pentru a primi o pensie este de 15 ani. În ceea ce privește femeile născute în ianuarie 1970, vârsta de pensionare va fi de 65 de ani în 2035. Pentru a beneficia de pensie, ele trebuie să fi plătit 35 de ani întregi de contribuții, iar stagiul minim de cotizare rămâne de 15 ani.

Femeile care dau naștere și cresc copii pot ieși mai devreme la pensie

Directoarea CJP Iași susține că femeile pot să reducă vârsta obișnuită de pensionare cu 6 luni la fiecare copil născut și crescut, până la maximum 3 ani și 6 luni.

„Pensia pentru limită de vârstă, reglementată de noua lege a pensiilor, introduce noutăți importante. Femeile care au născut și crescut copii beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare cu 6 luni pentru fiecare copil, însă reducerea nu poate depăși 3 ani și 6 luni. De exemplu, peste 7 copii reducerea rămâne aceeași. (…) Această pensie este acordată doar persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, adică au muncit efectiv fără a include facultatea, sporurile de grupă sau perioadele de șomaj. Singura excepție este perioada de creștere și îngrijire a copilului până la 2 sau 3 ani, care se ia în considerare în stagiul de cotizare pentru orice tip de pensie, nu doar pentru pensia de limită de vârstă. Pentru a beneficia de aceste prevederi, mamele trebuie să includă în dosarul de pensionare certificatele de naștere ale copiilor și o declarație pe proprie răspundere că i-au crescut până la vârsta de 16 ani. De asemenea, femeile care au adoptat copii și i-au crescut timp de cel puțin 13 ani pot beneficia de aceleași condiții”, a precizat șefa CJP Iași.

Recent Posts

Horoscop 23 – 29 septembrie. Zodia care primește o sumă neașteptată de bani

Horoscopul săptămânii 23 - 29 septembrie. Săptămâna aceasta aduce schimbări interesante și provocări pentru toate…

2 minute ago

„Apele Române”, pregătiri pentru o viitură în România. Data estimată

Administrația Națională „Apele Române” a anunțat măsuri speciale pentru a gestiona creșterea preconizată a nivelului…

32 de minute ago

Motivul surprinzător pentru care majoritatea oamenilor au o aluniță în același loc pe mână. Explicațiile dermatologilor

O observație interesantă pe care mulți oameni o fac, fie asupra propriilor mâini, fie privind…

o oră ago

Alternative fără fum: “Fumătorii ar trebui să fie sprijiniți, nu pedepsiți”

Maria Papaioannoy susține alternativele fără fum din 2010 când a reușit să renunțe la fumat…

2 ore ago

O nouă creștere a pensiilor pentru această categorie de seniori. Documentul este la Guvern

Guvernul României analizează un nou proiect care vizează creșterea pensiilor pentru o categorie importantă de…

2 ore ago

Ce înseamnă să găsești bani pe stradă? Mesajul ascuns din numerologie

Este un semn de noroc să găsești bani? V-ați întrebat vreodată ce înseamnă să găsești…

3 ore ago

Citeste si: