Categories: Știrile zilei

Cum poți să ieși la pensie cu 5 ani mai devreme. Schimbări în sistemul de pensii

Se schimbă sistemul de pensii: te poți pensiona cu 5 ani mai devreme. Despre ce este vorba explică Maria Andronache, directorul Casei de Pensii Iași.

Legea 360/2023 introduce modificări semnificative în sistemul public de pensii din România.

Astfel, persoanele care au acumulat cu 5 ani mai mult față de stagiul complet de cotizare vor putea ieși la pensie cu 5 ani mai devreme, în vreme ce femeile care au dat naștere și au crescut copii vor beneficia de reduceri considerabile ale vârstei de pensionare.

Cum poți să ieși la pensie cu 5 ani mai devreme. Schimbări în sistemul de pensii

Conform noii legi a pensiilor (nr. 360/2023), persoanele care și-au depășit stagiul complet de cotizare cu minimum 5 ani de stagiu de cotizare pot depune o cerere de pensionare pentru limită de vârstă cu maximum 5 ani înainte de atingerea vârstei normale de pensionare.

„Cei care doresc să acceseze această formă de pensionare cu 5 ani mai devreme trebuie să aibă un stagiu de cotizare de 35 de ani efectiv lucrați, plus 5 ani suplimentari.

Vestea bună este că acești 5 ani suplimentari, atât pentru bărbați, cât și pentru femei, pot include perioade asimilate, cum ar fi anii de facultate sau serviciul militar.

Aceasta este o noutate absolută în sistemul public de pensii. Pe lângă faptul că oferă posibilitatea de a cumula pensia cu salariul, această formă de pensie de limită de vârstă acordă și puncte de stabilitate. Deși poate părea restrictiv să cerem un stagiu de cotizare de 35 de ani, există suficiente persoane, în special în sistemul bugetar, care îndeplinesc această condiție”, a explicat Maria Andronache ieri, într-o conferință de presă.

Pentru femei, vârsta de pensionare și stagiul de cotizare sunt în funcție de anul nașterii și de perioada în care acestea împlinesc vârsta de pensionare. În cazul femeilor născute în iulie 1962, luna viitoare, în octombrie 2024, vârsta de pensionare va fi de 62 de ani și 3 luni. Pentru a ieși la pensie, acestea vor trebui să fi realizat un stagiu de cotizare de 32 de ani și 9 luni, se arată în documentul consultat de „Ziarul de Iași”. Perioada minimă de cotizare cerută pentru a primi o pensie este de 15 ani. În ceea ce privește femeile născute în ianuarie 1970, vârsta de pensionare va fi de 65 de ani în 2035. Pentru a beneficia de pensie, ele trebuie să fi plătit 35 de ani întregi de contribuții, iar stagiul minim de cotizare rămâne de 15 ani.

Femeile care dau naștere și cresc copii pot ieși mai devreme la pensie

Directoarea CJP Iași susține că femeile pot să reducă vârsta obișnuită de pensionare cu 6 luni la fiecare copil născut și crescut, până la maximum 3 ani și 6 luni.

„Pensia pentru limită de vârstă, reglementată de noua lege a pensiilor, introduce noutăți importante. Femeile care au născut și crescut copii beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare cu 6 luni pentru fiecare copil, însă reducerea nu poate depăși 3 ani și 6 luni. De exemplu, peste 7 copii reducerea rămâne aceeași. (…) Această pensie este acordată doar persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, adică au muncit efectiv fără a include facultatea, sporurile de grupă sau perioadele de șomaj. Singura excepție este perioada de creștere și îngrijire a copilului până la 2 sau 3 ani, care se ia în considerare în stagiul de cotizare pentru orice tip de pensie, nu doar pentru pensia de limită de vârstă. Pentru a beneficia de aceste prevederi, mamele trebuie să includă în dosarul de pensionare certificatele de naștere ale copiilor și o declarație pe proprie răspundere că i-au crescut până la vârsta de 16 ani. De asemenea, femeile care au adoptat copii și i-au crescut timp de cel puțin 13 ani pot beneficia de aceleași condiții”, a precizat șefa CJP Iași.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

9 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

10 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

10 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

11 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

11 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

11 ore ago

Citeste si: