Cum poți să ieși din valul 6 mai repede și mai ușor? Medic pneumolog: Nu recomand tratamentul antibiotic. De cele mai mule ori, antibioticele pot face mai mult rău decât bine

Cum poți să ieși din valul 6 mai repede și mai ușor? Medic pneumolog: Nu recomand tratamentul antibiotic. De cele mai mule ori, antibioticele pot face mai mult rău decât bine.

Specialiștii români au anunțat că România traversează deja valul 6 al pandemiei de COVID-19. Aceștia atrag atenția că vârful valului 6 va fi în luna august. Nu vor mai exista restricții de severitatea unui lockdown, deși subvarianta BA.5 a Omicron, care circulă în prezent, este mult mai contagioasă și are, în plus, un element de noutate.

Dr. Sorin Bivolaru, medic pneumolog la Spitalul Militar din Galaţi, a prezentat câteva recomandări medicale pentru persoanele care urmează sau sunt infectate cu Covid în acest val 6.

Cum poți să ieși din valul 6 mai repede și mai ușor?

„Pentru cei care sunt parte componentă a ”valului” sau sunt în ”val”, iată câteva idei care i-ai putea ajuta să iese din ”val” mai repede și mai ușor. Repet. Sunt doar idei. Nu recomandări medicale de urmat adliteram.

1. Dacă aveți febră, de mare ajutor este Paracetamolul administrat la 6-8 ore, dar aveți să grijă să nu depășiți doza maximă de 4 g/zi. Personal, vă recomand să nu depășiți doza de 2g. Riscul de citoliză hepatică în context viral și pe fondul consumului paracetamol este destul de mare. Evitați consumul de alcol în perioada de tratament.

2. Dacă pe lângă febră asociați, dureri de cap și nas înfundat, opiunea mea ar fi pentru ParaSinus Penta.

3. Dacă febra nu este complet controlată, puteți asocia între Paracetamol/Parasinus, Nurofen sau Algocalmin (însă aici e nevoie de prescripție medicală).

4. Durerile de cap din cadrul bolii sunt bine controlate de ParaSinus Penta, Nurofen sau Quarelin (și aici aveți nevoie de prescripție medicală).

Pentru susținătorii Nurofenului/Ibuprofenului în stările febrile și durerile de cap, încercați să nu depășiti doza de 1.2 g/zi. Aveți grijă să-l administrați după ce mâncați și să folosiți un protector gastric. Acest/e medicamente irită foarte tare mucoasa gastrică, crescând riscul de sângerare digestivă.

5. Aceia dintre voi care asociază și dureri în gât, spontan sau la înghițire, pot încerca FaringoIntensiv 8.75 mg – pastile sau sprey. Se administrează 1 comprimat sau 1 puf la 4-6 ore în funcție de intensitatea durerilor. Foarte important. Pastilele se țin în gură până se topesc. NU se mestecă. Atât după pastile, cât și după administrarea sprey-ului este important să nu se mănânce și să nu se bea apă minim 30 de minute.

Ce faci în momentul în care apare tusea

6. Dacă e prezentă și tusea, trebuie să țineți cont de următoarele 2 aspecte:

A. Dacă tusea e uscată/iritativă/fără spută, administrarea unui antitusiv ușor este bine venită. Puteți încerca – Tussin Forte, Tusocalm, etc. Încecați să nu depășiți doza de 3-4 comprimate/zi.

B. Dacă tusea este productivă, adică însoțită de expectorație/spută, evitați medicamentele antitusive (adică cele care inhibă tusea) și utilizați medicamete care favorizează și ajută la eliminarea sputei – Bromhexim, Imunotus, ACC, Erdomed, etc.

7. Dacă vă curge nasul și respirația nazală este deficitară, puteți utiliza pentru 3-5 zile Bixtonim – 2-3 picături în fiecare nară, de maxim 3-4 ore/zi.

8. Dacă apar dureri de burtă și scaune diareice, puteți încerca administrarea de NoSpa 80 mg 1-3 cp/zi, 2-3 pliculețe de Smecta și regim alimentar de diaree. Dacă lucrurile nu dau semne de îmbunătățire în 36-48 de ore, o vizită la Spitalul de Boli Infecțioase ajută. Scaunele diareice favorizeaza deshidratatea și spolierea organismului de electroliți. Deci, nu e de joacă.

9. La fel de important ca și tratamentul este consumul a minim 2-3 litri de apă/zi. Febra, frisoanele și consumul de antitermice fac ca organismul să piardă foarte multe lichide. Deshidratare accentuează simptomatologia și agravează starea generală.

Medic pneumolog: Nu recomand tratamentul antibiotic. De cele mai mule ori, antibioticele pot face mai mult rău decât bine.

10. Somnul este un elemente important în lupta organismului cu boala și în procesul de refacere. Un organism odihnit luptă mai puternic și mai eficient. Un organism obosit are toate șansele să fie învins.

11. Nu recomand tratamentul antibiotic, indiferent de numele antibioticului în absența unei evaluări medicale și a unei prescripții medicale. De cele mai mule ori, antibioticele pot face mai mult rău decât bine.

12. Dexametazona. Hmm. Nu recomand administrare ei la domiciliu și în absența unei recomandări medicale.

13. Nu luați anticoagulate doar pentru că v-a zis nu știu cine sau pentru că așa i s-a prescris lui X sau Y.

14. În toată această perioadă este foarte important să colaborați cu medicul de familie, iar dacă simptomele nu se ameliorează după 3-5 zile sau dacă starea generează se alterează, apelați la ajtor medical de specialitate.

15. FOARTE IMPORTANT! AcCEASTA NU ESTE O SCHEMĂ MEDICALĂ. Sunt doar câteva idei despre ameliorarea simptomelor.

Aveți grijă de voi și rămâneți departe de ”val”!”, a scris medicul Sorin Bivolaru pe Facebook.

Recent Posts

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

15 minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

36 de minute ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

56 de minute ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

o oră ago

Bill Gates face o nouă profeţie terifiantă: O altă mare problemă va lovi omenirea

Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…

2 ore ago

Tradiții și superstiții de Mihail și Gavril: ce NU AI VOIE să faci pe 8 noiembrie! Te urma ghinionul

Pe 8 noiembrie, românii sărbătoresc Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, care sunt considerați ocrotitori ai…

2 ore ago

Citeste si: