Categories: Stil de viaţă

Cum poți rămâne fără bani în timp ce te uiți la filmulețe pe net. Un nou tip de înșelăciune online

Cum poți rămâne fără bani în timp ce te uiți la filmulețe pe net. Poliția Română trage un semnal de alarmă cu privire la o nouă formă de înșelăciune care se răspândește rapid prin intermediul aplicațiilor mobile de socializare – „Apreciază postări pentru bani!”, conform unui comunicat emis duminică.

Conform comunicatului, Poliția Română a identificat o tendință îngrijorătoare în creștere a înșelăciunilor care se desfășoară pe platformele de mesagerie. Sub pretextul simplu al „aprecierii postărilor pentru bani”, autorii acestei scheme încearcă să atragă utilizatorii într-un șiretlic online.

Totul începe cu primirea unor mesaje nesolicitate, scrise fie în limba engleză, fie în limba română, care îi îndeamnă pe utilizatori să dea like-uri sau aprecieri la anumite postări pe rețelele de socializare, în special clipuri de pe platforme specializate. Promisiunea acestor mesaje este că această activitate poate deveni un al doilea job sau o sursă de venit pasiv.

Un nou tip de înșelătorie online

Modul de operare este simplu: pentru a părea că totul este legitim, autorii trimit sume mici de bani în conturile utilizatorilor care apreciază postările. Aceste sume sunt de obicei între 10 și 50 de lei și sunt menite să încurajeze participarea și să câștige încrederea potențialelor victime.

Următorul pas în schemă este să încurajeze victimele să investească sume mai mari pe platforme care promit câștiguri substanțiale. Aceste promisiuni sunt întărite de invitații de a se alătura unor grupuri de discuții pe platforme de mesagerie online, unde presupuși „specialiști” în investiții îi vor ghida pentru a obține profituri mai mari.

Cu toate acestea, acești „specialiști” sunt, de fapt, autorii schemei care folosesc tactici de manipulare pentru a extrage date sensibile și sume importante de bani de la persoanele înșelate, precizează Poliția Română.

Conform sursei citate, acest mod de operare se bazează pe mai mulţi factori, printre care:

– autorii utilizează tehnici de manipulare psihologică, apelând în special la promisiunea de îmbogăţire rapidă, câştigarea unor sume de bani fără prea mare efort pentru a induce utilizatorii în eroare şi a-i determina să acţioneze în conformitate cu dorinţele lor;

– autorii profită de naivitatea şi lipsa de informare a utilizatorilor în ceea ce priveşte ameninţările cibernetice pentru a-şi atinge scopurile;

– prin intermediul acestor activităţi infracţionale, în unele cazuri, autorii reuşesc să obţină şi date personale de identificare, financiare şi de autentificare la aplicaţiile folosite de utilizatori, expunându-i, totodată, şi la alte riscuri, mai exact, utilizarea datelor în vederea săvârşirii altor infracţiuni.

Ce să eviți

Poliţiştii le recomandă cetăţenilor să fie precauţi şi să evite orice interacţiune cu mesaje sau linkuri suspecte pe platformele de socializare ori care promit îmbogăţirea rapidă şi fără efort, să nu furnizeze niciodată date personale (numele, adresa, numărul de telefon, CNP, seria cărţii de identitate etc.) sau informaţii bancare către persoane necunoscute sau pe platforme nesigure şi să verifice întotdeauna identitatea expeditorului înainte de a furniza orice informaţii sau de a executa orice sarcină cerută.

De asemenea, recomandă instalarea unui software de securitate, care să fie actualizat regulat, ca protecţie împotriva ameninţărilor cibernetice şi folosirea autentificării în doi paşi, aceasta adăugând un nivel suplimentar de securitate la conturile online, cerând o parolă suplimentară sau un cod de verificare înainte de a conectare.

Recent Posts

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

17 minute ago

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

36 de minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

56 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

o oră ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

2 ore ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

2 ore ago

Citeste si: