Categories: Știrile zilei

Cum poți păstra mușcatele în timpul iernii. Trei metode diferite pentru a le păstra

Cum poți păstra mușcatele în timpul iernii. Trei metode diferite pentru a le păstra. Mușcatele au nevoie de îngrijire specială pe timpul iernii. Dacă nu știați, mușcatele pot fi păstrate pe timpul iernii folosind trei metode diferite, astfel încât să vă puteți bucura de ele, din nou, primăvara viitoare.

Dacă ai pe balcon o jardinieră cu mușcate,  cu siguranță nu vrei să-ți moară la primul îngheț. Iată cele mai bune practici pentru a păstra muşcatele pe timpul iernii, potrivit The Spruce.

 

Cum poți păstra mușcatele în timpul iernii. Tăierea butașilor și păstrarea acestora peste iarnă

Butașii trebuie luați toamna, în timp ce planta este încă înflorită și sănătoasă, cu câteva săptămâni înainte de primul îngheț.

  1. Umpleți ghivecele cu pământ de flori. Butașii pot fi înmulțiți în ghivece mici sau pot fi plasați în ghivece mai mari.
  2. Tăiați o secțiune de 4 până la 6 cm de tulpină verde, chiar deasupra unui nod folosind foarfece de grădină curate și ascuțite. Nu selectați o secțiune maro sau lemnoasă a plantei.
  3. Îndepărtați florile sau mugurii din partea superioară a butașilor și a frunzelor inferioare de pe tulpină. Lăsați doar două seturi de frunze în vârful tulpinii.
  4. Înmuiați doi centimetri de jos ai tulpinii în hormon de înrădăcinare sub formă de pudră sau gel.
  5. Faceți o gaură în pământul din ghiveci folosind degetul sau un țăruș și introduceți tăietura la cel puțin doi centimetri adâncime.
  6. Tasați pământul din jurul tăieturii pentru a elimina pungile de aer.
  7. Udați butașii și puneți vasul lângă o fereastră, unde pot avea lumină suficientă pe timpul zilei.
  8. Continuați să udați planta, asigurându-vă că solul nu se usucă.

Butașii ar trebui să prindă rădăcini în șase până la opt săptămâni, iar mușcata trebuie păstrată în interior până când înghețul a trecut și poate fi  scoasă afară.

Sursa foto: decisepoate.ro

Mușcate puse la ”iernat”

Mușcatele pot fi lăsate la iernat cu rădăcini goale (fără sol) dacă aveți o locație mai rece, întunecată și umedă, dar cu temperaturi mai ridicate, cum ar fi un garaj sau un șopron.

  1. Scoateți mușcatele din recipiente înainte de primul îngheț.
  2. Desprindeți bine solul de la rădăcini. Cel mai bine este să opriți udarea cu câteva zile înainte de a planifica să depozitați plantele
  3. Tăiați partea de sus a plantelor folosind foarfece de grădină ascuțite.
  4. Puneți plantele într-un loc răcoros și uscat timp de două sau trei zile, astfel încât rădăcinile și frunzele să se poată usca pentru a evita creșterea mucegaiului în timpul depozitării.
  5. Puneți plantele cu capul în jos, într-o cutie de carton sau într-o pungă de hârtie și închideți-o, astfel încât să existe în continuare flux de aer. Apoi puneți-le într-un spațiu rece, întunecat și umed, cum ar fi un subsol sau un garaj.
  6. Verificați plantele la fiecare două până la trei săptămâni. Asigurați-vă că plantele sunt complet uscate înainte de a le pune înapoi în cutie sau pungă.
Sursa foto: decisepoate.ro

Mușcatele de iarnă ca plante de apartament

Cum poți păstra mușcatele în timpul iernii și să te bucuri de frumusețea lor. O metodă simplă pentru iernarea mușcatelor este să le mutați în interior, ca plantă de apartament, înainte de primul îngheț. Mușcatele trebuie să aibă multă lumină puternică de la o fereastră orientată spre vest sau spre sud. Începeți acest proces cu câteva săptămâni înainte de primul îngheț, astfel încât plantele cultivate în grădină să se poată adapta într-un recipient, înainte de a le aduce înăuntru.

Chiar dacă este o plantă rezistentă la boli și dăunători, mușcata poate suferi din cauza lor. De regulă aceștia se descoperă la timp și planta se vindecă cu ajutorul unor soluții speciale. Printre principalii dăunători și principalele boli ale mușcatei se numără: putregaiul cenușiu și putregaiul bacterian.

  • Inspectați planta pentru insecte sau boli. Dacă observați este atinsă, trebuie aruncată. Pot fi lăsate la iernat numai plantele sănătoase.
  • Dezgropați mușcatele sănătoase, crescute în grădină și puneți-le în ghivece, cu pământ proaspăt
  • Tundeți planta lăsând-o aproximativ o treime din dimensiunea inițială.
  • Udați bine pământul din ghiveci și plasați-l într-un loc în aer liber, cu lumină puternică, cât temperaturile sunt încă blânde.
  • Lăsați solul să se usuce și începeți să udați ușor înainte de a aduce ghiveciul înăuntru

Recent Posts

Trei zodii care vor avea toată lumea la picioare în următorii 20 de ani

În următorii 20 de ani, lumea va trece prin transformări majore, iar astrologii susțin că…

21 de minute ago

Nu exagera cu suplimentele cu vitamina C! Pot favoriza dezvoltarea tumorilor

Suplimentele alimentare sunt promovate adesea ca soluții miraculoase pentru sănătate, dar consumul lor necontrolat poate…

51 de minute ago

De ce te trezești la 3 dimineața? Plus metoda simplă care te ajută să adormi instantaneu

De ce te trezești la 3 dimineața? Îți este cunoscută senzația de a privi în…

o oră ago

Horoscop 25 noiembrie – 1 decembrie. Câștiguri finaciare majore pentru o zodie

Horoscop 25 noiembrie - 1 decembrie. În ultima săptămână din noiembrie, astrele se aliniază pentru…

2 ore ago

Studiu Burnout – Femeile din România sunt mult mai epuizate la locul de muncă decât bărbații

Burnout-ul, o problemă tot mai frecventă în rândul angajaților români, afectează în special femeile, potrivit…

2 ore ago

Creșterile de pensii ar putea fi anulate! Decizia crucială a CCR

Creșterile de pensii ar putea fi anulate! O veste cu un impact major asupra pensionarilor…

3 ore ago

Citeste si: