Sari la conținut

Cum poți ieși la pensie cu 5 ani mai devreme fără să fii penalizat. Este o noutate în lege

prima pensie
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
pensie

Din cuprinsul articolului

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a detaliat cine sunt românii care pot beneficia de pensie anticipată fără penalizare. În contextul dezbaterilor din ultima perioadă privind noua lege a pensiilor, care va intra în vigoare la 1 septembrie 2024, se discută despre posibilitatea pensionării anticipate pentru anumite categorii de lucrători.

Conform acestei noi legi, una dintre categoriile eligibile pentru pensie anticipată fără penalizare este cea a lucrătorilor care au desfășurat activități în condiții deosebite sau speciale:

  • Pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite, se adaugă patru luni la stagiul de cotizare.
  • Pentru un an lucrat în condiții speciale, se adaugă șase luni la stagiul de cotizare.

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a subliniat importanța acestor prevederi în ceea ce privește posibilitatea pensionării anticipate pentru aceste categorii de lucrători.

Pensie anticipată fără penalizare

„Absolut toate dosarele de pensie, indiferent de legea pe care s-a ieșit, pentru toate se va face recalcularea. Indiferent de legea pe care s-a ieșit, se vor aplica prevederile legii 360 și se va aplica formula de calcul.

Este important de știut că nu se acordă beneficii la beneficii. Punctele de stabilitate se obțin doar pentru perioadele contributive.

Dacă ai avut patru luni pe an de condiții deosebite, vei beneficia de acestea, dacă a fost încadrat locul de muncă altfel și dacă angajatorul a plătit. Dacă nu a plătit, situația este interpretabilă.

Dar atât pentru condiții speciale cât și pentru cele deosebite, am reținut beneficiile”, a explicat Simona Bucura Oprescu, pentru antena3. 

Există însă o altă categorie de români care pot accesa pensia anticipată fără a suferi penalizări.

Conform Ministrului Muncii, această categorie include bărbații care pot ieși la pensie la vârsta de 60 de ani, cu condiția să aibă un stagiu de cotizare de minim 40 de ani.

„Anii sub 25 de ani nu aduc puncte suplimentare. În prezent, conform legii pensiilor, avem un stagiu minim de cotizare de 15 ani, un stagiu complet de cotizare de 35 de ani, și o nouă prevedere în lege care permite celor cu un stagiu de cotizare de 40 de ani să se pensioneze conform noii legi, fără nicio penalitate. Astfel, dacă ești bărbat și ai început să lucrezi la 20 de ani, vârsta maximă de pensionare este de 65 de ani, dar poți opta pentru pensionare la 60 de ani fără nicio penalizare.

Este esențial ca pensionarii să fie informați despre această posibilitate, mai ales cei care se apropie de vârsta de pensionare, pentru a-și planifica cariera și viața în consecință”, a subliniat Simona Bucura-Oprescu în cadrul emisiunii România Politică de la Prima News.

 

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel