Din cuprinsul articolului
Cum poți afla la ce fond de pensii private ești înscris. În prima jumătate a anului 2024, peste 317.000 de români au utilizat aplicația „Află la ce fond de pensii ești!” disponibilă pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
Dintre aceștia, aproape 254.000 au reușit să identifice fondul de pensii private Pilonul II la care sunt participanți, ceea ce reprezintă o creștere de peste 45% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.
Un număr de 63.190 de persoane au folosit aplicația în prima jumătate a anului 2024, dar nu au reușit să se identifice în sistemul Pilonului II, în principal din cauza vârstei (peste 45 de ani).
De la lansarea aplicației în august 2016 până în iunie 2024, aproximativ 1,4 milioane de persoane au accesat-o. Aplicația oferă o soluție digitalizată, transparentă și sigură pentru consumatorii din sistemul de pensii administrate privat – Pilonul II, fiind ușor de utilizat chiar și de către cei cu cunoștințe minime de internet.
În ultimii ani, numărul utilizatorilor aplicației a crescut semnificativ, în special după ce a fost introdusă opțiunea de a afla instantaneu fondul de pensii prin simpla introducere a numelui, prenumelui și Codului Numeric Personal. Astfel, dacă în primul semestru din 2020 aplicația a fost utilizată de aproape 33.000 de persoane, în primele șase luni din 2024, numărul utilizatorilor a ajuns la peste 317.000.
În funcție de regiunile de dezvoltare ale României, Regiunea Sud a înregistrat cel mai mare număr de solicitări unice în aplicație (17,49% din totalul solicitărilor din prima jumătate a anului 2024), în timp ce Regiunea Vest a avut cel mai mic procent, de 8,37%.
ASF își propune să accelereze procesul de digitalizare pentru a oferi soluții suplimentare în sprijinul consumatorilor de servicii financiare non-bancare și al entităților supravegheate.
Aplicația „Află la ce fond de pensii ești!” este disponibilă AICI.
Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a oferit recent informații detaliate despre condițiile și termenii în care se pot retrage fondurile din Pilonul II de pensii private.
Conform legislației actuale (Legea 411/2004, cu modificările și completările ulterioare, și Norma ASF nr. 27/2017 consolidată), fondurile de pensii private din Pilonul II pot fi retrase de participanți și beneficiari doar în următoarele situații:
1. Atunci când participantul primește decizia de pensionare pentru limită de vârstă din sistemul public;
2. Atunci când participantul obține decizia de pensionare pentru invaliditate din sistemul public, indiferent de gradul de invaliditate;
3. În caz de deces al participantului, atunci când fondurile acumulate în contul personal din Pilonul II sunt transferate către moștenitorii legali sau testamentari ai acestuia.
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…