Din cuprinsul articolului
Pensionarii cu pensii mici și cu puțini ani de muncă pot primi bani în plus după recalculare. Conform unei inițiative legislative, și în anul 2025 se pot cumpăra ani de vechime în muncă. Potrivit legislației actuale, vechimea în muncă poate fi cumpărată doar până la sfârșitul anului 2025. Un nou proiect de lege extinde această perioadă până la 1 ianuarie 2026. Cine ar putea avea nevoie de vechime în muncă?
În principal, cei care nu au 15 ani de muncă ar putea avea nevoie de vechime. Cu 15 ani de muncă, se poate obține pensia sau indemnizația minimă de 1.281 de lei. Dacă ai 65 de ani, dar doar 14 ani de muncă, poți cumpăra un an de vechime.
Bani în plus pentru cei cu pensii mici
Pensionarii care au puțini ani peste cei 25 necesari pentru un stagiu complet pot cumpăra vechime pentru a obține puncte bonus sau de stabilitate. Un punct bonus, echivalent cu valoarea punctului de referință, este de 81 de lei. La final, se poate calcula pensia astfel:
Desigur, oricine poate cumpăra ani de vechime dacă consideră că este în avantajul său.
Există și vești proaste Principalul obstacol este prețul pentru cumpărarea unui an de vechime, care a crescut din nou de la 1 iunie odată cu majorarea salariului minim. Astfel, un an de vechime costă acum 925 x 12 luni = 11.100 de lei.
Pentru a calcula costul achiziționării unei luni de vechime în muncă, se ia în considerare contribuția la pensii, care este de 25% din salariul minim pe economie, stabilit la 3.300 de lei.
Românii din țară sau din străinătate, care nu sunt pensionari și nu au fost asigurați în sistemul public de pensii, pot cumpăra vechime în muncă.
„Această formă de asigurare este destinată tuturor persoanelor care doresc să-și completeze stagiul de cotizare pentru a beneficia de pensia pentru limită de vârstă, respectând vârsta standard de pensionare de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei”, explică reprezentanții Ministerului, potrivit newsweek.ro.
Formula de recalculare VPR (valoare punct de referință) x numărul de puncte.
VPR = 81 lei
Punctele: puncte de contributivitate + puncte de stabilitate + puncte pentru perioade asimilate.
Punctele de necontributivitate: anii petrecuți în armată, șomaj, facultate sau creșterea copilului (0,25 puncte pentru fiecare an).
Punctele de contributivitate: punctajul realizat.
Stabilitatea se acordă astfel:
- 0,50 puncte/an pentru anii din intervalul 26-30 de muncă, inclusiv;
- 0,75 puncte/an pentru anii din intervalul 31-35, inclusiv.