Din cuprinsul articolului
Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul de ovăz, orez brun și mei poate aduce beneficii persoanelor cu diabet zaharat de tip 2.
Cerealele antice au câștigat apreciere pentru compoziția lor nutrițională. Sunt o sursă excelentă de fibre și proteine, dar, spre deosebire de făina albă și orezul alb, nu au fost rafinate.
Cerealele antice includ mei, quinoa, bulgur, orz negru, hrișcă și semințe de chia. Fibrele din aceste tipuri de cereale încetinesc digestia și absorbția alimentelor, prevenind creșterea glicemiei. Nivelul ridicat de zahăr din sânge este un semn distinctiv al diabetului, notează NewYork-Presbyterian.
Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2
O nouă analiză a 29 de studii, care au inclus un total de 1.809 de participanți, a constatat că consumul de cereale vechi a îmbunătățit mai mulți markeri ai diabetului, cum ar fi nivelul de insulină, glicemia și colesterolul.
- Colesterolul și glicemia a jeun au beneficiat în special de ovăz. Cercetătorii au observat că ovăzul este „bogat în proteine, carbohidrați, fibre solubile, compuși fenolici și minerale”. Compușii fenolici au demonstrat proprietăți antioxidante și antiinflamatorii.
- Între timp, orezul brun a avut „efecte semnificative din punct de vedere statistic” asupra HbA1c, care reprezintă nivelul mediu al glucozei din sânge ale unei persoane în ultimele trei luni, și indicelui de masă corporală, dar nu și asupra altor markeri de zahăr din sânge sau colesterol.
- Meiul a arătat „un efect semnificativ” asupra greutății corporale, dar „acest rezultat ar trebui interpretat cu prudență”, au avertizat cercetătorii, deoarece pierderea în greutate poate proveni din altceva.
- De asemenea, analiza „nu a găsit niciun efect semnificativ al consumului de chia” pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2.
Cercetătorii au avertizat că sunt necesare mai multe cercetări din cauza variației dintre studiile pe care le-au inclus în revizuire și dimensiunile limitate ale eșantionului.
Dr. Avantika Waring, medic certificat în endocrinologie, diabet și metabolism, care nu a fost implicat în studiu, a declarat săptămâna trecută pentru Medical News Today că este mai bine să acordați prioritate cerealelor integrale față de cerealele rafinate precum cereale și paste.
„Indiferent de ce tip de alimente preferați, acoperirea jumătate din farfurie cu legume verzi, un sfert cu proteine slabe poate fi pe bază de plante, cum ar fi fasolea sau tofu și un sfert cu cereale integrale este o abordare echilibrată”, a spus Waring.