Din cuprinsul articolului
Mulți români au avut COVID, însă s-au confruntat cu infecția e cont propriu și nu au o dovadă oficială conform căreia s-au recuperat și au obținut anticorpi împotriva virusului. Această dovadă oficială este esențială pentru cerfiticatul COVID european care facilitează călătoriile în interiorul Uniunii Europene. Ce pot face, totuși, persoanele care nu au această dovadă, dar au avut boala deja?
Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, explică ce pot face persoanele care avut avut virusul, însă nu dețin o dovadă oficială, eliberată de un medic. În această circumstanță, el susține că există două opțiuni optime.
Andrei Baciu a arătat de ce testul de determinare a anticorpilor nu este acceptat la nivel oficial pentru a putea fi introdus în certificatul verde ca dovadă a trecerii prin boală, scrie Digi 24.
„Dacă și-au făcut totuși un test prelevat de un cadru medical, rezultatul pozitiv al acestuia este transmis către DSP sau raportat în platforma Coronaforms și ar trebui să fie în sistem. Dacă totuși nu se găsește în sistem, din punct de vedere teoretic – dar strict teoretic – ar mai fi posibilitatea determinării anticorpilor, care însă nu a putut să fie standardizată. Problema aici este de a seta un base-line, a avea un standard unic pentru determinarea anticorpilor, pe care nu îl avem. Din punct de vedere medical, trebuie să ai date și dovezi științifice foarte solide”, a spus Andrei Baciu.
Astfel, aceste persoane trebuie să-și facă un test Covid-19 care să afirme un rezultat negativ pentru a putea călători sau pentru a avea acces la anumite evenimente, chiar dacă ele sunt imunizate. „Sau există o soluție și mai bună: să se vaccineze”, a adăugat secretarul de stat, explicând că un test este valabil maximum 72 de ore și, în plus, costă, pe când vaccinul este gratuit.
„Mai mult de atât, facem un test, mergem în Grecia și e posibil ca Grecia să treacă pentru România dintr-un scenariu în altul: din scenariul verde să treacă în scenariul galben sau din scenariul galben să treacă în cel roșu. Pe condițiile existente în acest moment, doar vaccinarea este cea care te scapă de carantină pentru scenariul roșu. Pentru scenariul galben, și un test RT-PCR negativ în ultimele 72 de ore”, a adăugat Andrei Baciu.
Nu mai arunca cojile de măr! Un ingredient natural găsit în coaja de mar (acid…
Cancerul de sân afectează una din opt femei și, deși decesele au scăzut datorită unui…
Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate…
Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…
La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…
Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…