Din cuprinsul articolului
Cercetătorii caută posibile legături între coagularea neobișnuită a sângelui și vaccinul Oxford-AstraZeneca împotriva coronavirus.
Foarte rară apariție a unei tulburări misterioase de coagulare a sângelui la unii beneficiari ai vaccinului Oxford-AstraZeneca COVID-19 îi face pe cercetători să descopere dacă și cum inocularea ar putea declanșa o astfel de reacție neobișnuită.
După săptămâni de investigații, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunțat pe 7 aprilie că există o posibilă legătură între cheaguri și vaccin. Chiar și așa, tulburarea de coagulare – descrisă astăzi în două rapoarte în The New England Journal of Medicine – este atât de neobișnuită încât beneficiile vaccinului depășesc în continuare riscurile sale, a declarat reporterilor directorul executiv al EMA, Emer Cooke. „Acestea sunt efecte secundare foarte rare”, a spus ea. „Riscul de mortalitate prin COVID este mult mai mare decât riscul de mortalitate prin aceste efecte secundare.”
Dar descoperirea îi lasă pe cercetători să se lupte cu un mister medical: de ce un vaccin ar declanșa o afecțiune atât de neobișnuită? „Desigur, există ipoteze: poate este ceva cu vectorul, poate este un aditiv în vaccin, poate este ceva în procesul de producție … Nu știu”, spune Sabine Eichinger, hematolog la Universitatea de Medicină din Viena . „Ar putea fi oricare dintre aceste lucruri”, conform revistei Nature.
Eichinger a fost printre primii care au observat tulburarea de coagulare, o combinație ciudată de cheaguri de sânge – care pot fi periculoase și potențial fatale, dacă blochează fluxul de sânge către creier sau plămâni – și o deficiență contra-intuitivă a fragmentelor de celule numite trombocite care promovează coagularea. Cheagurile au apărut, de asemenea, în părți neobișnuite ale corpului, cum ar fi creierul și abdomenul, mai degrabă decât în picioare, unde se formează cele mai multe cheaguri de sânge din venele profunde.
Acest lucru a sunat clopote de alarmă pentru Eichinger, care a întâlnit anterior un fenomen similar la câțiva oameni care fuseseră tratați cu heparina, un medicament pentru diluarea sângelui. Heparina este utilizată în mod normal pentru a preveni coagularea, dar în cazuri foarte rare poate declanșa un sindrom numit trombocitopenie indusă de heparină (HIT), care provoacă cheaguri de sânge împreună cu niveluri scăzute de trombocite.
Până la 22 martie, EMA a adunat 86 de rapoarte despre persoane care au experimentat cheaguri de sânge în creier sau abdomen în decurs de două săptămâni de la primirea unei doze de vaccin Oxford-AstraZeneca, dezvoltat în Marea Britanie de AstraZeneca din Cambridge și Universitatea din Oxford. Unele dintre aceste cazuri au fost confirmate că poartă semnele distinctive ale HIT, chiar dacă aceste persoane nu primiseră heparină.
EMA cere AstraZeneca să efectueze o serie de investigații, inclusiv studii de laborator pentru a determina efectul vaccinului asupra coagulării sângelui și evaluări ale datelor din studiile clinice, pentru a încerca să culeagă orice informații suplimentare despre factorii de risc.
Deși există rapoarte că sindromul este văzut mai des la femei decât la bărbați, în special la cei cu vârsta sub 60 de ani, EMA nu a putut concluziona că femeile prezintă un risc mai mare. Multe țări au acordat prioritate lucrătorilor din domeniul sănătății pentru a primi vaccinările, iar femeile reprezintă un segment mai mare al acestei forțe de muncă.
EMA susține, de asemenea, studii efectuate de două consorții academice centrate în Olanda, unul condus de Centrul Medical al Universității Erasmus din Rotterdam și celălalt de anchetatori de la Universitatea Utrecht și Centrul Medical Universitar din Utrecht.
Lista proiectelor lor este ambițioasă. Consorțiul, co-prezidat de virologul Eric C. M. van Gorp la Erasmus, este format din 22 de spitale care au lucrat împreună pentru a studia efectele coronavirusului asupra coagulării sângelui.
Echipa va căuta potențiale cazuri de HIT printre cazurile de cheaguri de sânge după vaccinarea cu vaccinul Oxford-AstraZeneca și alte vaccinuri COVID-19. De asemenea, va efectua studii de laborator pentru a căuta semne că riscul deja mic ar putea fi redus și mai mult prin reducerea cantității de vaccin administrate în fiecare doză.
Un rezultat al tuturor acestei activități va fi o atenție sporită la relația dintre sistemul imunitar și coagularea sângelui, spune van Gorp, iar rezultatele ar putea informa dezvoltarea ulterioară a vaccinului. „Vom obține noi variante de coronavirus și vom dezvolta noi vaccinuri”, spune el. „Avem nevoie de răspunsuri pentru viitor”.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…