Categories: Ştiri sănătate

Cum poate fi depistat riscul de demență cu mulți ani înainte de apariția simptomelor

Demența reprezintă o afecțiune neurodegenerativă care afectează peste 55 de milioane de adulți în întreaga lume, iar depistarea din timp a bolii poate contribui la mai buna gestionare a simptomelor și la îmbunătățirea calității vieții.

Cercetătorii au identificat un biomarker din sânge care ar putea semnala riscul de demență cu mulți ani înainte de apariția simptomelor. Astfel, o echipă de experți de la Institutul Național pentru Îmbătrânire, Universitatea din Texas și Școala de Sănătate Publică Johns Hopkins Bloomberg din SUA, au analizat datele aferente a 10.981 de persoane pe o perioadă de 25 de ani.

Examinarea a relevat existența a 32 de proteine care, atunci când au fost detectate la niveluri anormal de ridicate sau scăzute în sângele persoanelor cu vârste cuprinse între 45 și 60 de ani, au fost corelate cu o probabilitate crescută de a dezvolta demență în etape ulterioare ale vieții.

Proteinele, indicator al riscului de apariție a bolii

”Studiul a valorificat date din mai multe cohorte pentru a identifica și caracteriza 32 de proteine și 4 rețele de proteine din plasma adulților de vârstă mijlocie care au fost puternic asociate cu riscul de demență în deceniile următoare”, scriu cercetătorii în lucrarea publicată şi citată de Science Alert.

Chiar dacă studiul nu a investigat în detaliu, legătura dintre aceste dezechilibre proteice și riscul de demență, acesta ar putea oferi o contribuție utilă pentru o evaluare mai precisă a probabilității de demență la persoanele în vârstă.

Unele dintre proteinele identificate au fost asociate cu proteostază sau cu reglarea sănătoasă a proteomului. Acest proces contribuie la prevenirea acumulării de proteine întâlnite în creierul persoanelor cu boala Alzheimer, potrivit sursei citate de antena3.ro.

Potrivit Societății Române Alzheimer, aproximativ 200.000 de persoane din România suferă de această afecțiune, dar doar 35.000 au primit un diagnostic oficial.

Tulburările grupate sub termenul general „demență” sunt cauzate de modificări anormale ale creierului. Aceste schimbări declanșează o scădere a abilităților de gândire, cunoscute și sub numele de abilități cognitive, suficient de sever pentru a afecta viața de zi cu zi și independența pacientului. Ele afectează, de asemenea, comportamentul, sentimentele și relațiile. Potrivit doc.ro, boala Alzheimer reprezintă 60-80% dintre cazurile de demență.

Recent Posts

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

19 minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

38 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

59 de minute ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

o oră ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

2 ore ago

Bill Gates face o nouă profeţie terifiantă: O altă mare problemă va lovi omenirea

Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…

2 ore ago

Citeste si: