Din cuprinsul articolului
Imunitatea împotriva COVID-19. Identificarea persoanelor vindecate care au anticorpi SARS-Cov-2 şi retrimiterea lor înapoi în comunitate poate duce la dezvoltarea unui ‘scut de imunitate’ la nivelul populaţiei, arată un studiu publicat în revista Nature.
„În lipsa intervenţiilor farmaceutice de încredere împotriva SARS-Cov-2, sunt implementate numeroase strategii de sănătate publică pentru încetinirea pandemiei de coronavirus. Aceste strategii pot fi grupate pe larg în două abordări: atenuare a contagierii şi suprimarea transmiterii virusului. Atenuarea contagierii include o combinaţie de măsuri de distanţare socială (inclusiv închiderea şcolilor şi universităţilor), testări medicale şi izolări ale cazurilor simptomatice pentru reducerea răspândirii epidemiei şi evitarea suprasolicitării spitalelor. Atenuarea are scopul încetinirii unei epidemii. Totuşi, numărul cazurilor poate conduce la suprasolicitarea spitalelor.
Unele comunităţi au aplicat preventiv sau reactiv o combinaţie de restricţii de călătorie şi de suprimare a transmiterii virusului, lucru care implică impunerea opririi totale a serviciilor nonesenţiale pentru perioade îndelungate”, notează revista Nature Medicine.
„Propunem o abordare de limitare a transmiterii virusului, complementară şi menită să limiteze costurile multiple ale strategiilor de atenuare şi suprimare a contagierilor. Ideea centrală este să producem un mecanism de ‘substituire a interacţiunilor’ prin identificarea persoanelor vindecate care au anticorpi SARS-Cov-2 şi retrimiterea lor înapoi în comunitate. Intenţia acestei strategii este de a dezvolta un ‘scut de imunitate’ la nivelul populaţiei prin amplificarea proporţiei interacţiunilor cu persoane vindecate în raport cu persoanele a căror situaţie medicală nu este cunoscută. Pornim de la premisa că persoanele vindecate (negative la testele pentru virus, dar pozitive la anticorpi) pot interacţiona în siguranţă atât cu persoane susceptibile şi contagioase, înlocuind practic interacţiunile cu persoane susceptibile şi contagioase cu interacţiuni ale persoanelor vindecate”, subliniază autorii articolului publicat în revista Nature Medicine.
„Testarea serologică este esenţială pentru identificarea persoanelor care au fost infectate, care s-au vindecat şi sunt imune (pe termen scurt) la SARS-CoV-2. Au fost explorate numeroase scenarii care arată scăderi substanţiale ale cazurilor, ale internărilor şi deceselor în cazul interacţiunilor cu persoanele vindecate, prin reducerea riscului contagierii. La fel ca în toate studiile, predicţiile noastre pornesc de la premise rezonabile; cu toate acestea, controlarea cursului epidemiei ar fi facilitată de identificarea persoanelor cu ser pozitiv şi integrarea comportamentului lor în diverse abordări de intervenţii”.
„Concluziile noastre consolidează necesitatea iniţiativelor pentru testări serologice la scară largă în scopul identificării persoanelor care s-au vindecat de Covid-19. Deşi rămân întrebări referitoare la durata şi eficienţa imunităţii, identificarea în scop strategic şi activarea persoanelor vindecate reprezintă o oportunitate de reducere a contagierilor, spre binele colectiv. Iniţierea testărilor serologice la scară largă este esenţială în cadrul abordărilor proactive de oprire a pandemiei Covid-19 şi de relansare a activităţilor economice”, subliniază autorii studiului din revista Nature Medicine.
Numărul 666 sau „numărul bestiei” în Noul Testament nu are proprietăți matematice remarcabile, dar dacă…
Semnele care anunță demența încă din tinerețe. Numeroase boli dezvoltate la bătrânețe pot fi "prevestite"…
Horoscop chinezesc pentru finalul lunii noiembrie. Este o perioadă a schimbărilor și o oportunitate pentru…
Ai răcit? Poate simți deja durere în gât, dureri musculare sau tuse seacă, însă, poți…
Premiu oferit pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital…
Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…