Din cuprinsul articolului
Apariţia menopauzei precoce la femei este un fenomen tot mai des întâlnit. Medicii spun că cele mai expuse sunt femeile subponderale. Dincolo de faptul că apariţia timpurie a menoapuzei aduce cu sine riscul mai multor afecţiuni grave şi infertilitatea, nici tratamentul nu este lipst de risc.
Menopauza este un proces biologic firesc, care în mod natural ar trebui să se instaleze în jurul vârstei de 50 de ani. Acesta, practic, se traduce prin încetarea ciclului menstrual şi a producerii de hormoni precum estrogen şi progesteron. Dacă apariţia menopauzei aduce cu sine o serie de neajunsuri precum instabilitate emoţională, riscul unor afecţiuni cardiace ori a osteoporozei, în momentul în care aceasta apare mult mai devreme, chiar în jurul vârstei de 38 de ani, aceste neplăceri pot fi chiar mai ample.
Dorina Micle, medic primar obstetrică şi ginecologie, arată că instalarea menopauzei precoce poate avea două cauze. Una dintre ele se referă la intervenţii chirurgicale în urma cărora sunt extirpate organele genitale interne – ovar, trompă sau uter – iar altă cauză se referă la moştenirea genetică.
„Menopauza precoce are ca şi definiţie apariţia fenomenelor de premenopauză înainte de 38 de ani şi poate chiar mai repede.Organismul este reglat prin hormoni, endocrini sau neurohormoni. Dacă ovarul nu mai funcţionează, atunci încep fenomenele de menopauză”, explică ea. Prima, însă, va avea o evoluţie lentă, în timp ce în al doilea caz, evoluţia va fi bruscă, iar organismul se va adapta cu mare greutate. ”Evident că dacă ovarul a trebuit scos, nu vom mai avea constelaţia hormonală ovariană şi intrăm în menopauză. Dar asta este o evoluţie furtunoasă , pentru că este bruscă. Are evoluţie impresionantă, greu tolerabilă, pentru că apare brusc.
Dacă pregătirea operatorie se face în jumătate de oră – sau dacă nu e urgenţă, în 2-3 zile şi odată cu operaţia a intrat la menopauză – în menopauza şi premenopauza, chiar dacă este precoce, perioada de adaptare a organismului este de câţiva ani”, mai spune medicul.
Simptome şi manifestări
Potrivit unor statistici, aproximativ una din 100 de femei cu vârsta de sub 39 de ani e afectată de menopauza precoce. Primele simptome ale acestei afectări sunt dereglările menstruaţiei. ”Avem menstre foarte abundente, lungi dacă sunt rare, relativ lungi dacă sunt frecvente, dar oricum, cantitatea de sânge pierdut este importantă şi mai mult decât este programată femeia să suporte”, mai explică dr. Dorina Micle. Ea mai explică de asemenea că în această fază există riscul apariţiei anemiei, iar pe de altă parte, apar fenomene neurovegetative, cunoscute popular sub forma de bufeuri, instabilitate emoţională.
”Motivul fenomenelor neurovegetative este ovar insufcient, deci hormonii ovarieni sunt mai puţini – estrogenul – şi relativ mai putin – progesteronul. Centrii diencefalici au receptori, sesizează scăderile şi avem o hiperstimulare a centrilor cerebrali care reglează organismul. Hiperstimulare înseamnă hipersecreţie de neurohormoni, este o bombardare cerebrală spre ovar, ca să mai funcţioneze. Existenţa hipersecreţiei de neurohormoni, existenţa hiperstimulării centrilor cerebrali, duce la dereglarea centrului de termoreglare, care ne dă bufeuri”, mai explică medicul.
”Mai mult, tot în vecinătate este centrul reglator al tensiunii arteriale şi nu este identificat unde exact, dar este cert, demonstrat în perioadele de sarcină, când avem mai mulţi hormoni estrogeni, cu o stare de relativă euforie, fericire inexplicabilă – pentru că altfel nu s-ar tolera sarcina. Scăderea bruscă a estrogenilor în perimenopauză (perioada de tranziţie) vine cu scădere de estrogeni, deci cu depresie. Identificarea fizică a acestor centri este încă în studiu, dar fenomenele sunt cunoscute”, explică medicul.
Apariţia menopauzei precoce la femei este un fenomen tot mai des întâlnit. Medicii spun că cele mai expuse sunt femeile subponderale.
Dorina Micle, medic primar obstetrică şi ginecologie, arată că instalarea menopauzei precoce poate avea două cauze. Una dintre ele se referă la intervenţii chirurgicale în urma cărora sunt extirpate organele genitale interne – ovar, trompă sau uter – iar altă cauză se referă la moştenirea genetică, potrivit Adevărul.
Simptome şi manifestări ale menopauzei precoce
Potrivit unor statistici, aproximativ una din 100 de femei cu vârsta de sub 39 de ani e afectată de menopauza precoce. Primele simptome ale acestei afectări sunt dereglările menstruaţiei.
Scăderea bruscă a estrogenilor în perimenopauză
”Mai mult, tot în vecinătate este centrul reglator al tensiunii arteriale şi nu este identificat unde exact, dar este cert, demonstrat în perioadele de sarcină, când avem mai mulţi hormoni estrogeni, cu o stare de relativă euforie, fericire inexplicabilă – pentru că altfel nu s-ar tolera sarcina. Scăderea bruscă a estrogenilor în perimenopauză (perioada de tranziţie) vine cu scădere de estrogeni, deci cu depresie. Identificarea fizică a acestor centri este încă în studiu, dar fenomenele sunt cunoscute”, explică medicul.
Tratament
”Tratamentul se face cu estrogeni. Dar în momentul debutului acestui tratament a fost o explozie de diagnostic de cancer. La administrarea de estrogen există un efect secundar foarte nedorit, ca efect al hiperestrogeniei dinafară, mai ales a estrogenilor de sinteză, adică de fabricaţie, chimici. Cele cancerul mamar, de endometru, de colon, astea sunt cele mai frecvente. Şi atunci sigur că dorim să evităm intrarea precoce la menopauză şi se pot lua fitoestrogeni, adică estrogenii extraşi din plante, produse naturale, puţin diferite ca şi formulă chimică, dar care se leagă de aceeaşi receptori, deci au efect bunişor, cu mai puţine efecte secundare”, conchide dr. Dorina Micle.
Riscuri după instalarea menopauzei
Potrivit specialiştilor, odată cu instalarea acestui fenomen, organismul unei femei iese de sub protecţia pe care o conferă estrogenul.
”Menopauza, odată instalată, are două mari neplăceri, ca efecte naturale. Prima dintre ele se referă la riscurile cardiovasculare identice între femei şi bărbaţi, hipertensiune arteriale, ateroscleroză, infarct miocardic acut. Cât există menstruaţie, femeile sunt oarecum protejate din punct de vedre al riscurilor cardiovasculare. Este efectul estrogenic.
Al doilea – şi nu este de negljat – este instalarea osteoporozei, care are un mare păcat, acela de a fi ireversibilă. Gradul de osteoporoză la care s-a ajuns când se diagnostichează poate să fie stagnat în evoluţie, dar niciodată nu se mai recuperează structura osoasă aşa cum a fost. Şi grupul de risc sunt doamnele subponderale. Idealul actual de frumuseţe este sub limita normalităţii a raportului înălţime/greutate. Subponderalele sunt la risc crescut, pentru că înafară de ovar, organismul mai face estrogeni şi prin alte părţi. O importantă sursă de estrogeni este ţesutul gras. Grăsuţele, rubicondele, rubensienele vor face fenomene atenuate ale modificărilor intrării la menopauză şi nu prea fac osteoporoză”, mai explică dr. Dorina Micle.