Sari la conținut

Cum poate ajuta cafeaua la tratarea bolii Alzheimer. Descoperire uimitoare

cafea
Sursa foto: Arhiva Doctorul Zilei

Cafeaua ar putea deveni o armă eficientă împotriva bolii Alzheimer, sugerează un nou studiu care indică faptul că aceasta poate încetini progresia bolii în stadiile sale incipiente. Cercetările anterioare au arătat deja că un consum moderat de cofeină poate proteja împotriva declinului cognitiv asociat îmbătrânirii și poate reduce riscul de Alzheimer.

Într-un studiu publicat recent în revista Brain, cercetătorii de la centrul de cercetare Lille Neuroscience and Cognition au explorat mecanismele implicate în dezvoltarea bolii Alzheimer. Ei au descoperit că o creștere patologică a receptorilor specifici pentru cofeină în neuroni pe măsură ce boala progresează poate conduce la distrugerea sinapselor și la apariția timpurie a tulburărilor de memorie în modelele animale, conform AFP, citată de Agerpres.

Cafeaua, de ajutor în tratarea bolii Alzheimer

Alzheimerul se caracterizează prin tulburări ale memoriei, funcțiilor motorii și orientării în timp și spațiu.

În 2016, aceeași echipă de cercetători a descris unul dintre mecanismele prin care cofeina poate bloca aceiași receptori, a căror expresie este crescută anormal în creierele persoanelor diagnosticate cu Alzheimer.

„Ne putem imagina că blocând acești receptori, a căror activitate este crescută la pacienții cu Alzheimer, cofeina poate interveni în dezvoltarea tulburărilor de memorie și a altor simptome cognitive și comportamentale”, a explicat David Blum, director de cercetare la Institutul francez pentru sănătate și cercetare medicală (INSERM), unul dintre coordonatorii acestui nou studiu.

Un studiu clinic de fază 3, desfășurat la Spitalul Universitar din Lille, implică 248 de pacienți și testează efectul a 400 mg de cofeină versus placebo asupra funcțiilor cognitive la persoanele cu forme incipiente sau moderate de Alzheimer. Scopul acestui studiu clinic este de a evalua modul în care cofeina influențează funcțiile cognitive ale pacienților cu forme incipiente sau moderate ale bolii Alzheimer.

„Dacă rezultatele studiului vor fi pozitive, vom fi încurajați să lansăm un studiu de mai mare amploare. Acest lucru ar putea însemna că cofeina poate fi utilizată ca medicament pentru tratarea acestei boli”, a adăugat David Blum.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel