Cum ”păcălești” infarctul cu aceste trucuri simple

Pe fondul sărăciei și al lipsei de mișcare, românii au ajuns să sufere în număr mare de boli de inimă, acestea fiind și principala cauză de mortalitate. „Sedentarismul, stresul, fumatul, mâncarea excesiv de procesată, alimentele fast-food, cu multe grăsimi saturate duc la ateroscleroză și, implicit, la boli de inimă”, comentează cardiologul Alexandra Vasile.
1. Evitați aceste alimente
Medicul recomandă schimbarea stilului de viață pentru a reduce riscul cardiac. Mai concret: – evitați alimentele cu grăsimi saturate, adică grăsimile de origine animală (carne de porc grasă, smântână, brânzeturi grase, cașcaval, creme, mâncați dulciuri cu măsură);-bazați-vă pe o dietă bogată în fructe,  legume, fibre, grăsimi vegetale din ulei de măsline, de susan și in, consumați salate la fiecare masă; mâncați carne slabă de pasăre (fără pieliță) și pește, de cel puțin două ori pe săptămână.
2. Țineți colesterolul sub control
Există situații în care doar alimentația nu poate ține în limite normale nivelul colesterolului (factor de risc pentru infarct), fiind nevoie și de medicamente. Colesterolul provine parțial din alimenație, parțial este fabricat în organism, la nivelul ficatului, prin reacții enzimatice complexe, care sunt accentuate la cei sedentari și obezi. Apoi, există cazuri în care nivelul ridicat al colesterolului are cauze genetice. În aceste situații, este nevoie de medicamente pentru a-l ține în frâu, recomandate de medicul de familie sau de cardiolog.
3. Atenție la colesterol
Factorii de risc aso­ciați cu infarctul sunt fumatul, un nivel crescut al colesterolului în sânge, tensiunea mare, diabetul zaharat, obezitatea, sedentarismul, stresul, dar și statutul socio-economic. „Oamenii săraci mănâncâ mai mult junk-food, produse de proastă calitate, care sunt ieftine, iar când alimentezi cu un combustibil de calitate slabă, organsimul va funcționa deficitar”, vin explicațiile medicului cardiolog. Mergeți la medic la orice apariție a unei dureri „în zona toracelului, care iradiază la gât, manidibulă, uneori în abdomen sau în spate, dar și dacă aveți respirația grea sau palpitații. Sunt semne care pot ascunde un infarct”, adaugă medicul.
4. Faceți analize pentru depistarea riscului cardiovascular
Și în lipsa simptomelor, mergeți la medic după 40-50 de ani pentru evaluarea riscului de a face boli de inimă. Există inclusiv teste genetice pentru asta, însă nu sunt recomandate tuturor pacienților. Mai la îndemână este efectuarea unui set de analize de sânge, la recomandarea unui medic, care poate include profilul lipidic complet (colesterol total, HDL, LDL, trigliceride), glicemie, evaluarea funcției rinichiului, ficatului, o hemogramă.

Recent Posts

Lovitură pentru sute de mii pensionari! Nu vor mai primi aceşti bani

Aproximativ 700.000 de pensii din sistemul public vor fi înghețate la 1 ianuarie. Este vorba despre…

5 ore ago

Ce este bine să dai de pomană de Sfinții Mihail și Gavril? Toți credincioșii ar trebui să facă asta pe 8 Noiembrie

Sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil este celebrată pe 8 noiembrie, fiind ultima sărbătoare cu…

6 ore ago

Vedeta TV spitalizată după ce mâncat brânză! Ce este febra Q?

Vedeta Pro TV Adriana Stere a fost diagnosticată, recent, cu febra Q, după ce ar…

6 ore ago

Când cad primii fulgi de nea în Capitală? Cum va fi vremea la munte de Crăciun și Revelion

Cele mai recente prognoze meteo realizate de site-ul de meteorologie AccuWeather prezintă estimările pentru sezonul…

7 ore ago

10 alimente care NU trebuie păstrate niciodată în frigider

Din 1913, oamenii depozitează alimentele în frigider pentru ca acestea să reziste mai mult timp.…

7 ore ago

Noaptea magică în care se deschid cerurile. De Sfinții Mihail și Gavril pune asta sub pernă pentru a avea noroc și protecție.

În noaptea sărbătorii Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, tradiția populară sugerează că așezarea unor obiecte…

8 ore ago

Citeste si: