Pe fondul sărăciei și al lipsei de mișcare, românii au ajuns să sufere în număr mare de boli de inimă, acestea fiind și principala cauză de mortalitate. „Sedentarismul, stresul, fumatul, mâncarea excesiv de procesată, alimentele fast-food, cu multe grăsimi saturate duc la ateroscleroză și, implicit, la boli de inimă”, comentează cardiologul Alexandra Vasile.
1. Evitați aceste alimente
Medicul recomandă schimbarea stilului de viață pentru a reduce riscul cardiac. Mai concret: – evitați alimentele cu grăsimi saturate, adică grăsimile de origine animală (carne de porc grasă, smântână, brânzeturi grase, cașcaval, creme, mâncați dulciuri cu măsură);-bazați-vă pe o dietă bogată în fructe, legume, fibre, grăsimi vegetale din ulei de măsline, de susan și in, consumați salate la fiecare masă; mâncați carne slabă de pasăre (fără pieliță) și pește, de cel puțin două ori pe săptămână.
2. Țineți colesterolul sub control
Există situații în care doar alimentația nu poate ține în limite normale nivelul colesterolului (factor de risc pentru infarct), fiind nevoie și de medicamente. Colesterolul provine parțial din alimenație, parțial este fabricat în organism, la nivelul ficatului, prin reacții enzimatice complexe, care sunt accentuate la cei sedentari și obezi. Apoi, există cazuri în care nivelul ridicat al colesterolului are cauze genetice. În aceste situații, este nevoie de medicamente pentru a-l ține în frâu, recomandate de medicul de familie sau de cardiolog.
3. Atenție la colesterol
Factorii de risc asociați cu infarctul sunt fumatul, un nivel crescut al colesterolului în sânge, tensiunea mare, diabetul zaharat, obezitatea, sedentarismul, stresul, dar și statutul socio-economic. „Oamenii săraci mănâncâ mai mult junk-food, produse de proastă calitate, care sunt ieftine, iar când alimentezi cu un combustibil de calitate slabă, organsimul va funcționa deficitar”, vin explicațiile medicului cardiolog. Mergeți la medic la orice apariție a unei dureri „în zona toracelului, care iradiază la gât, manidibulă, uneori în abdomen sau în spate, dar și dacă aveți respirația grea sau palpitații. Sunt semne care pot ascunde un infarct”, adaugă medicul.
4. Faceți analize pentru depistarea riscului cardiovascular
Și în lipsa simptomelor, mergeți la medic după 40-50 de ani pentru evaluarea riscului de a face boli de inimă. Există inclusiv teste genetice pentru asta, însă nu sunt recomandate tuturor pacienților. Mai la îndemână este efectuarea unui set de analize de sânge, la recomandarea unui medic, care poate include profilul lipidic complet (colesterol total, HDL, LDL, trigliceride), glicemie, evaluarea funcției rinichiului, ficatului, o hemogramă.
Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.
Ne puteti de asemenea urmari si pe Telegram.