Cei mai mulți oameni spun, mai în glumă, mai în serios, că mirosul cafelei proaspete este suficient pentru a-i trezi. Cercetătorii din Seul duc lucrurile chiar mai departe și spun că nici nu este nevoie să mai bem o ceașcă din această licoare neagră pentru a ne energiza, la propriu, o putem doar adulmeca.
Un avantaj major pentru oamenii care nu suportă gustul cafelei sau pentru cei care deși ar bea o ceașcă, se tem să nu le sară inima din piept.
Studiul Universității Naționale din Seul, care susține această teorie, a fost realizat pe șoareci de laborator, unii bine odihniți, alții privați de somn. Profesorul Han-Seouk, împreună cu alți oameni de știință din Germania și Japonia, le-au dat animalelor să miroasă boabe prăjite de cafea Columbiană, celebră în toată lumea.
Mirosul, cheia către o energie fără complicații
Rezultatele au fost de-a dreptul spectaculoase. Șoarecii de laborator privați de somn, care au adulmecat cafeaua, au întregistrat o activitate cerebrală intensificată, iar proteinele din creier s-au schimbat, obținându-se un efect de calmare a nivelului de stres și chiar producerea de antioxidanți.
Deși oamenii de știință spun că sunt abia la început cu descoperirea beneficiilor mirosului cafelei, aceștia sunt optimiști că, în cele din urmă, vor exista dovezi grăitoare. Miza este extrem de mare, avînd în vedere că mirosul ar anula practic efectele negative ale consumului de cafea, precum creșterea presiunii arteriale, riscul apariției bolilor de inimă, stresul, problemele de stomac, apariția deficiențelor de calciu, potasiu și fier.