Sari la conținut

Cum ne putem stăpâni pofta exagerată de dulce? Cu ce alimente înlocuim dulciurile și carbohidrații rafinați?

Poftele alimentare
Credit foto: arhiva Doctorul Zilei
Nativii care mananca in exces

Pofta de dulce poate fi primul obstacol cu care te vei confrunta dacă ai ales să ții o dietă. Fie că vrei să slăbești sau să adopți un stil de viață mai sănătos, obiceiurile vechi îți pot sabota eforturile de a te menține și de a face noi alegeri alimentare.

Alimentația este unul dintre cei mai importanți factori care alcătuiesc un stil de viață sănătos. Aceasta este responsabilă pentru alimentarea zilnică a corpului cu nutrienții esențiali supraviețuirii și funcționării corespunzătoare.

Cu toate acestea, din cauza programului aglomerat și a procesării intense ale produselor alimentare, un stil de viață sănătos poate fi din ce în ce mai greu de pus în practică.

Pofta exagerată de dulce poate fi stăpânită prin înlocuirea treptată a alimentelor

Deși poate fi complicat să îți stăpânești pofta de dulce, acest lucru se poate face traptat, prin înlocuirea alimentelor dulci. Organismul este obișnuit cu cantități mari de zahăr, de aceea va avea aceste pofte. Totuși, dacă reușești să limitezi consumul de zahăr și carbohidrați rafinați, în timp, organismul va elimina din organism substanțele acumulate și, implicit, pofta.

„Dacă mănânci ceea ce corpul are cu adevărat nevoie, adică dacă scazi foarte mult cantitatea de carbohidrați rafinați – și aici vorbim despre pâine, paste, pizza – le dăm deoparte și trecem pe o altă sursă, foarte valoroasă pentru corp, care este grăsimea vegetală sănătoasă, cea bogată în Omega-3, care ne hrănește și creierul, facem un switch rapid, prin care corpul se autoreglează și n-o să-ți mai fie foame, pentru că această grăsime îți dă senzația de sațietate, reglează grelina și leptina.

În momentul în care consumi surse de grăsimi bogate în Omega-3, practic îi dai creierului tău exact ce are nevoie să consume și scazi foarte mult cantitatea de dulce și carbohidrați, adică de glucoză. Faci switch-ul și n-o să mai ceară atât de mult dă-mi, dă-mi, dă-mi și scad și poftele în intensitate, deci practic scad aceste craving-uri (pofte) – atât în frecvență, cât și în intensitate”, a explicat Anca Alungulesei, terapeut în nutriție, potrivit Digi 24.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel