Pentru a preveni îmbolnăvirile în perioadele cu temperaturi foarte scăzute, este important să nu staţi afară mai mult de 30-40 de minute şi să vă mişcaţi pe cât posibil.
„Cât timp stăm şi asteptăm un autobuz sau altceva e bine să ne mişcăm chiar şi pe loc pentru a stimula circulaţia sângelui la nivelul extremitătilor”, sfătuieşte medicul Bogdan Guinea. În cazul copiilor, intervalul trebuie redus la 20-30 de minute însoţite, de asemenea, de mişcare.
La fel de importantă este şi protecţia mecanică împotriva frigului. „Cea mai mare cantitate de caldură din organism se pierde la nivelul capului şi membrelor. De aceea este foarte important sa protejăm bine aceste zone ale corpului.”, sfătuieşte medicul. De asemenea, este recomandat să îmbrăcaţi mai multe haine de iarnă. „Se creează o bariera împotriva frigului şi prin faptul că, între aceste haine, aerul funcţionează ca un termoizolant”, mai spune specialistul.
Mâncaţi supe şi ciorbe
În ceea ce priveşte alimentaţia, Bogdan Guinea nu recomandă mâncărurile grase. „Iarna trebuie să consumăm alimente uşor digerabile, cum ar fi supe, de pui, de vită, ciorbe, fructe multe şi legume”. Legumele şi frucele ne ajută să ne protejăm imunitatea, afectată de temperaturile scăzute. „Termoreglarea direcţionează energia organismului pentru încălzirea acestuia şi astfel este posibil ca sistemul imunitar să nu functioneze la parametrii maximi”, explică Bogdan Guinea.
Alcoolul este total nerecomandat înainte de a ieşi din casă. „Se produce vasodilataţia capilarelor şi căldura din organism va fi redirecţionată către suprafaţă. Apare senzaţia falsă de cald când, de fapt, temperatura corpului scade”, avertizează medicul.
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…