Categories: Expertul zilei

Cum ne pregătim pielea înainte de o expunere de mai multe zile la soare și ce trebuie să știm când mergem la plajă

Pielea neexpusa un an intreg la ultraviolete poate suferi un soc vara sau in concediu, cand expunerea este intensa si prelungita.

O expunere treptată este mai bună decât una prelungită, ce ne ajuta la evitarea arsurilor solare. Alegem umbra și răcoarea încăperilor, stăm cu măsură la plajă, fără să ne ardem, fără să exagerăm de la bun început.

Pentru cei care se expun la ultraviolete, hidratarea corespunzatoare a organismului in general si a pielii in mod special este necesara. Foarte importante sunt consumul de apa si ritualul zilnic de ingrijire a pielii folosind produsele intens hidratante.

Trebuie sa crestem cantitatea de fructe si legume proapete pentru a suplimenta rezerva de vitamine. Daca pe parcursul iernii gaseam mai greu surse de vitamine, si, in absenta expunerii la razelor soarelui, unele dintre ele, cum este vitamina D, se sintetizau mai greu in organism, acum corpul poate beneficia de ele. O alimentatie sanatoasa se va reflecta si la nivelul pielii, ne-a spus, în exclusivitate pentru DOCTORUL ZILEI, doamna doctor Roxana Cârnaru, medic dermatolog Clinica Laurus Medical.

Este recomandata sa se realizeze o exfoliere cutanata, cu cateva zile inainte de expunerea la soare/de a merge in concediu, pentru ca bronzul sa fie mai uniform si sa dureze un timp mai indelungat. (+vei scapa de celulele moarte, pielea ta va fi mai curata, mai neteda si mai placuta la atingere)

Atat exfolierea cat si epilarea trebuie facute cu 2-3 zile inainte de a pleca in concediu. Daca s-a apelat insa la epilarea cu laser, atunci sunt necesare 2 saptamani de pauza pana la urmatoarea expunere la ultraviolete. Evitam astfel eventuale iritatii sau chiar pigmentari nedorite.

Folosind produsele dermatocosmetice potrivite insa, vom beneficia de o expunere sanatoasa, fara arsuri si de un bronz minunat, auriu.

Verificați pe prospectul medicamentelor pe care le luați dacă nu au un efect de fotosensibilitate. Multe din medicamentele pentru acnee, depresie și unele neuroleptice pot spori sensibilitatea la lumină

Sfaturi pentru când mergem la plaja

Copiii sub varsta de sase luni, nu trebuie expusi la soare, deoarece pielea lor este extrem de sensibila la ingredientele chimice din produsele de fotoprotectie, precum si la razele soarelui.

Orice persoana cu varsta de peste sase luni ar trebui sa foloseasca o protectie solara de zi cu zi.

Protejarea pielii impotriva radiatiilor UV este singura metoda prin care se poate preveni cancerul de piele, implicit a melanomului. Aplicarea unui agent ecran/ lotiuni cu factor de protectie inalt pe piele, implicit pe alunite, reduce riscul de aparitie a formatiunilor maligne. Sunt produse dermo-cosmetice care au în compoziție fie filtre minerale care reflectă lumina, fie filtre chimice organice și anorganice care absorb lumina. Crema fotoprotectoare se aplica cu 30 de minute inainte de a iesi afara si trebuie reaplicata la fiecare 4 ore. Se foloseste atat cand ne expunem la soare cat si de fiecare data cand iesim din casa. Operațiunea trebuie repetată după ce ieșiți din apă și vă uscați pe piele, după ce ați transpirat sau v-ați șters cu prosopul. (Fiți atenți ca nu cumva crema cu protecție solară pe care o folosiți să nu fi expirat! Cele mai multe creme cu protecție solară au o valabilitate de șase luni după deschidere)

Protectia mecanica impotriva UV consta in purtarea unor haine usoare de vara care sa acopere corpul sau accesorii (palarie, ochelari de soare cu lentile de fotoprotecție). Cămăşile cu mâneci care acoperă braţele şi umerii, precum şi o pălărie cu boruri largi pentru a proteja faţa, gâtul şi urechile se vor dovedi foarte utile pe timpul sezonului cald. În magazine au apărut haine “inteligente” care au fibre care protejează perfect pielea, se usucă rapid și sunt foarte răcoroase.

Trebuie sa evitam expunerea la soare in special in intervalul orar 11:00-16:00, cand radiatiile UV sunt foarte puternice. Pielea arsă de soare este mai sensibilă şi mai predispusă, în timp, la dezvoltarea cancerului de piele si la modificarea aspectului unor alunite.

Cea mai importantă este fotoprotecția la vârsta copilăriei, de sănătatea copilului fiind responsabili părinții. Copilul sub 6 luni nu ar trebui dus pe plajă. Copilul trebuie protejat în același mod ca și adultul: hăinuțe, pălărie, umbrelă, umbră, orar potrivit. Pentru toată lumea, indiferent de vârstă, crema de fotoprotecție cu factor 50 plus este benefică.

Cele mai “uitate” zone de protecție sunt urechile, decolteul și lateralele gâtului, pielea din jurul ochilor și nasul. Aici apar cel mai frecvent carcinoamele cutanate. La bărbat se adaugă și zona cheliei.

Prevenindu-se deteriorarea permanenta a pielii, obtinem un aspect mai tanar, mai sanatos si promovam un stil de viata sanatos.

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

7 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

8 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

8 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

9 ore ago

Citeste si: