Cum ne pregătim organismul pentru anotimpul rece. Iată ce să faci pentru un sistem imunitar puternic

Cum ne pregătim organismul pentru anotimpul rece. Iată ce să faci pentru un sistem imunitar puternic ce va putea lupta cu boli și viruși peste iarnă.

Sistemul imunitar slăbit este ca un stat fără armată, fără soldați, ce nu se poate apăra de nimic. Un sistem imunitar slab lasă organismul vulnerabil la aproape orice tip de boală şi în mod deosebit la cele infecţioase.

Atunci când apar modificările climaterice caracteristice toamnei, virusurile atacă mult mai frecvent organismul şi mai ales pe cale respiratorie, provocând diverse afectări de la uşoare la potenţial grave.

Chiar dacă sistemul imunitar recunoaşte virusurile pe care le-a mai întâlnit şi combătut înainte, nu va reuşi acelaşi lucru cu un virus nou sau unul vechi care a suferit anumite mutaţii.

De aceea avem nevoie de un sistem imunitar echilibrat ce va proteja organismul. Dar ce trebuie să facem pentru un sistem imunitar puternic? Ei bine, iată câteva sfaturi utile și ușor de respectat dacă vrem să fim sănătoși.

Hidratează-te

În primul rând, bea cât mai multe lichide: apă, ceaiuri, sucuri de legume și fructe, consumă supe, ciorbe de câteva ori pe zi.

De asemenea, consumil de fructe, zarzavaturi şi verdeţuri ne poate feri de scăderea imunităţii şi de deteriorarea celulară deoarece vitaminele, mineralele şi ceilalţi fitonutrienti sunt mult mai eficienţi pentru înlăturarea radicalilor liberi când sunt introduşi cu regularitate.

Pe cât posibil, este bine ca fructele, legumele și zarzaturile pe care le consumi să fie organice, nu tratate cu tot felul de substanțe chimice dăunătoare organismului.

Un stil de viaţă sănătos şi mese bogate în vitamine şi minerale pot menţine corpul hrănit şi hidratat mult timp, notează Spitalul Buzău.

Probiotice

La fel de importante pentru un sistem imunitar puternic sunt și probioticele, de aceea este bine să consumăm zilnic iaurturi, chefir, brânzeturi, varză murată, muraturi etc.

Acestea sunt esenţiale pentru menţinerea sănătăţii şi vigorii florei intestinale bune. Când flora intestinală normală are un bun mediu de hrănire, imunitatea creşte şi totodată diminuează considerabil şansa ca alţi germeni patogeni să găsească poarta de intrare prin sistemul digestiv.

Vitamine esențiale

Include o cantitate zilnică optimă de vitamina C, pe care o poți lua din citrice, pătrunjel, cătină etc. Vitamina C este asociată cu prevenirea răcelilor şi virozelor.

Şi vitamina E este „cruţată” cu ajutorul vitaminei C adusă constant în alimentaţie.

Vitamina E are proprietăţi antioxidante, ca și vitamina C, și ajută la încetinirea semnelor de îmbătrânire, consolidând în acelaşi timp celulele organismului care lupta împotriva infecţiilor.

În condiţiile unui aport optim de vitamina C, Vitamina E devine o armă suplimentară ce întărește sistemul imunitar, mai notează Spitalul Buzău.

Recent Posts

Diana Șoșoacă, anchetată de Poliție, chiar în ziua alegerilor. S-a filmat în cabina de vot

Diana Șoșoacă, anchetată de Poliție, chiar în ziua alegerilor. Poliția Capitalei efectuează verificări după ce…

17 minute ago

„Nu se poate! Nu e adevărat!” Florin Piersic, mesaj cutremurător după mortea lui Gabriel Cotabiță

Devastat de moartea cântărețului Gabriel Cotabiță, la doar 69 de ani, Florin Piersic a transmis…

48 de minute ago

Alegeri prezidențiale 2024. Prezența la vot până la ora 13.00. Mesajele oamenilor politici la ieșirea de la urne

Alegeri prezidențiale 2024. Duminică, 24 noiembrie, românii votează pentru alegerea viitorului preşedinte. Aceștia trebuie să…

o oră ago

Vine urgia peste România. Zonele în care va ninge consistent timp de trei zile

Vin zăpezile în România! Prognoza meteo actualizată pentru finalul lunii noiembrie anunță trei zile consecutive…

2 ore ago

Dr. Cătălin Cîrstoiu, premiat la Gala Capital „Performeri din Medicină”: „ SUUB este primul spital public care dezvoltă un brand regional”

Dr. Cătălin Cîrstoiu, la Gala Capital „Performeri din Medicină”: „ SUUB este primul spital public…

3 ore ago

Citeste si: