Sănătatea este cea mai mare avere o omului din toate timpurile. Însă, la tinerețe ea nu prea contează. Și nici în viața adultului nu ocupă un loc central. Abia la bătrânețe apar regretele și dorința de a mai fi bine, sănătoși. De aceea, medicii susțin întotdeauna că pentru a rămâne sănătos cât mai mult timp este obligatoriu să-ți faci analizele de sânge dar și alte investigații.
Totodată, trebuie să-ți controlezi frecvent tensiunea arterială, femeile după începerea vieții sexuale să facă anual testul Babeș Papanicolau și o ecografie mamară după vârsta de 25 de ani. O mamografie după 40 de ani.
O serie de analize medicale ne arată dacă suntem sau nu bine. De asemenea, acel stil de viață sănătos nu este o poveste, ci este o obligație dacă vrei să fii bine. Sportul nu trebuie neglijat și nici tratat cu indiferența pentru că tu ești slabă și ai o siluetă de vis.
Iată câteva reguli de care este bine să ții cont dacă îți dorești să rămâi sănătos:
- Consumă fructe zilnic. Mai ales banane și mere. Practic, o banană pe zi înseamnă 400 mg de potasiu, care permite reducerea cu aproape 40% a riscului unui atac de cord, susțin o serie de cercetări medicale. Iar persoanele care mănâncă un măr pe zi au un risc de a face diverse boli cardiace cu 30% mai mici decât cei care nu se ating de mere.
- O igienă corectă a mâinilor. Așa diminuezi riscul de a lua o serie de bacterii, microbi, ciuperci. Trebuie să te speli pe mâini de cel puțin 6 ori pe zi. Nu vei face nici măcar o gastroenterită, sau mai corect spus îți scade riscul de îmbolnăvire cu 50%.
- Consumă alune. Studiile arată că un consum regulat de alune reduce riscul de apariție a afecțiunilor cardiovasculare.
- Seleniul să nu-ți lipsească! Este mineralul cu proprietăți magice, el este un puternic agent antioxidant și anticancerigen. Niveluri optime de seleniu din organism contribuie la buna funcționare a sistemului imunitar.
- La micul dejun să ai și proteine. Consumate la primele ore ale dimineții, proteinele asigura buna dispoziție și energia necesară pentru restul zilei. Principalele surse de proteine sunt: carnea (20%), peștele (18%), ouăle (12,7%), brânza de vaci (18%), cașcavalul (30%), nucile (18%), pâinea (8%), pastele făinoase (11%).
- Dormi 8 ore pe noapte și mai ales, dormi la ora 22.00. Dacă vrei să fii sănătos este extrem de important să ai un program de somn bine stabilit, să dormi 8 ore de somn neîntrerupt pe noapte.
- Nu face din sport o ocazie, fă un obicei zilnic. Mersul de jos, în aer liber, indiferent de condițiile meteorologice, reduce considerabil riscul de apariție al afecțiunilor cardiovasculare.
- Bea apă chiar și când nu îți este sete. Deshidratarea reduce performanțele fizice și psihice. Indicat este să bei 2 sau 3 litri de apă pe zi.