Din cuprinsul articolului
O adevărată minune pentru organism: Fructul care ne întărește sistemul imunitar. Trebuie consumat în această perioadă pentru a ne pregăti de intrarea în iarnă.
Cu un conținut bogat în nutrienți esențiali: vitaminele A, B1, B2, E, K, potasiu, calciu, fier, magneziu, Omega 3, 6, 9, antioxidanți, acest fruct este un miracol pentru organism. De altfel, este numită și „ginseng românesc”.
Cantitate mare de vitamina C
Deoarece conține o cantitate mare de vitamina C, mai mare decât găsim in citrice sau măceșe, cătina are gustul acrișor și poate fi combinată cu miere. În acest caz, beneficiile sale se vor dubla datorită proprietăților pe care le are mierea.
Cătina poate fi consumată atât crudă, cât și uscată, sub mai multe forme, cum ar fi suc, sirop, infuzie, chiar și pulbere cu miere.
Este esențial să se păstreze în congelator
În această perioadă are loc recoltarea cătinii prin tăierea crenguțelor pe care se găsesc fructele mici și portocalii.
Este foarte important ca imediat după recoltare să se țină la congelator, pentru că doar așa își păstrează proprietățile.
Supliment natural
Specialiștii recomandă să ne începem ziua cu suc de cătină sau cu un mic dejun care să conțină aceste fructe, astfel putem beneficia și de o porție de energie.
Apreciată încă din antichitate
Încă din antichitate, a fost una dintre plantele nelipsite din tratamente din medicina traditionala chineza. Datorita
rezistentei acestui arbust fructifer, la noi intara o regasim in special in zonele subcarpatice din Muntenia si Moldova, dar si in Delta Dunarii.
Datorită proprietăților sale, este supranumita “ginsengul românesc”.