Sari la conținut

Cum ne îngrijim îngrijim pielea pe timpul iernii?

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Piele uscată

Știm cu toții că vara trebuie să acordăm o atenție deosebită pielii, deoarece soarele poate cauza probleme foarte grave. Dar cel mai important organ al corpului uman trebuie protejat mereu!

Carmen Anghel

Iarna, trebuie să avem în vedere mai multe situații, ne atrage atenția dr. Alin Nicolescu, dermatolog, vicepreședintele Societății Române de Dermatologie. Prima: trebuie să combatem efectele gerului și ale vântului. A doua: dacă plecăm în străinătate, în „țările calde”, ne comportăm ca… vara. A treia: dacă vrem să mergem la solar trebuie să nu ne lă- comim. Vorbim mai întâi de cei care ră- mân pe teritoriul României sau merg tot în Europa, în stațiunile montane. Dr. Alin Nicolescu ne atrage atenția că „Iarna, cu pielea e problemă fiindcă se usucă din cauza vântului, vorbim de acea porțiune expusă – față, mâini. Dar probleme apar și din cauza variațiilor de temperatură. Frig afară, cald în casă. Aceste variații de temperatură determină modificări la nivelul tegumentului, mai ales cu uscăciune a pielii și ceea ce derivă de aici: mâncă- rimea, pruritul, microfisuri ale pielii. Așadar, mai mult ca niciodată, în această perioadă de iarnă, trebuie să ne îngrijim pielea cu creme hidratante, dacă nu chiar emoliente. Acesta este un aspect important în acest sezon, și mă refer, în primul rând la pielea expusă.” O atenție deosebită trebuie să acordăm hainelor. Din cauza frigului suntem tentați să punem pe noi haine care țin de cald, normal, dar sunt din fibre sintetice (vezi dresurile, sau chiar din lână), care pot fi iritante. Acest tip de îmbrăcăminte trebuie evitat, pe cât posibil. Tot în acest anotimp, se agravează anumite afecțiuni ale pielii. „Am în vedere acneea. Vara este expunerea la soare și soarele le face bine celor care au această afecțiune. Dar iarna nu mai este soarele și, cumva, se schimbă și regimul alimentar- mai multe proteine, mai multe dulciuri. Alte afecțiuni care se agravează iarna sunt psoriazisul, acele eczeme cronice ale mâinilor (tot din cauza diferențelor de temperatură)”, explică dermatologul pentru cititorii Doctorul zilei.

Să nu uităm de picioare!

Stăm foarte mult încălțați cu bocanci, avem, poate, ciorapi care nu sunt din fibre naturale sau sunt din lână, este umezeală. Consecința este că se pot dezvolta acele micoze la picior – micoze ale pielii, ale unghiilor, care ne creează un disconfort clar și se tratează timp îndelungat. „În acest sezon avem mai multe patologii: cea generată de variațiile de temperatură și avem patologia care se accentuează. Există această idee că iarna nu putem avea erupții generate de soare. Dar, atenție! Mergem la munte, mergem să schiem, este zăpadă pe jos, este o zi însorită, reflecția este mult mai mare, suntem la altitudine. Deci chiar și iarna, în aceste condiții, se recomandă utilizarea unor creme fotoprotectoare. Sunt afecțiuni care se pot agrava din cauza soarelui și iarna”, accentuează specialistul. Protecția solară nu este numai apanajul verii. Putem avea arsuri solare și iarna. Pe piață au apărut produse de fotoprotecție speciale pentru iarnă.

Concluzii

Cum ne protejăm pielea pe timpul iernii? Prin hidratare permanentă, folosim îmbrăcăminte de bumbac, pentru că avem mai multe haine decât vara. Trebuie să avem în vedere alimentația specifică iernii, care are un impact important asupra tegumentului. Este sezonul în care ne hrănim cu mai multă carne, dar putem merge și pe legume, și, clar, fără exces de dulciuri!

Vreau să fiu bronzat ca vara

Doamnele și domnii, de ce nu, își doresc să fie bronzați. Vor fi tentați să arate ca atunci când merg la mare. Dar dacă nu facem totul ca la carte, ne pasc multe pericole! Sunt multe boli agravate de soare, dar la solar este un soare concentrat într-un timp mult mai scurt. Iarna nu mai avem o piele pregătită și când avem o expunere foarte concentrată vin și problemele: de la apariția sau transformarea unor alunițe în leziuni maligne, deshidratarea pielii, care oricum este deshidratată din cazua anotimpului –apar mâncărimi, microfisuri, riduri. Nu mai vorbim de pacienți care au boli și contraindicație totală la solar – lupus, vitiligo și altele. „De aceea, e bine ca medicul dermatolog să dea niște indicații pentru personalul care manipulează aceste aparate. Expunerea trebuie făcută riguros. Această procedură nu modifică doar culoarea pielii, ci are repercusiuni asupra ei, asupra patologiei cutanate și atunci trebuie să ne luăm măsuri”, spune dr. Alin Nicolescu. Plus că unele medicamente sau unele creme accentuează efectul solarului.

Plecăm în țările calde

Și cei care pleacă din plină iarnă în țările unde soarele arde ca vara la noi trebuie să aibă mare grijă. Aceste persoane merg și se expun la soare pentru o perioadă scurtă de timp, dar intensiv, vor beneficiile verii. „Trebuie să-și ia toate măsurile de protecție pe care le iau vara la noi: creme de protecție cu factor de protecție foarte mare, de 50 plus, le-aș recomanda, într-o primă fază, după care se mai scade, dar se bronzează suficient și bronzul e mult mai bun, ține mai mult, e sănătos. Hidratarea pielii cu creme hidratante, creme emoliente, care intră ușor în piele. Nu este greu. Trebuie să aibă grijă la bolile care sunt agravate de soare. În general, cu o afecțiune care se agravează la soare suntem foarte atenți vara, dar iarna avem tendința să fim mai puțin vigilenți. Așa că atenție la rozacee, lupus, vitiligo. Să nu uite de haine, subțiri, cu mânecă lungă”, ne sfătuiește dermatologul.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel