Sari la conținut

Cum ne influentează somnul capacitatea de a merge? Ce alte aspecte ale sănătății afectează?

Din cuprinsul articolului

Dacă ești lipsit de somn – și cine nu este în zilele noastre? – probabil că ești familiarizat cu impactul asupra corpului și asupra psihicului tău. Sunteți afectat de somnolență și căscat, puteți suferi dureri de cap și vă puteți simți cu ușurință anxios, iritabil sau deprimat.

Acum puteți adăuga o plimbare instabilă la acea listă. Un nou studiu aruncă o lumină asupra asocierii dintre lipsa de închidere a ochilor și mersul tău – afectându-ți astfel capacitatea de a merge intenționat, de a evita obstacolele și de a-ți păstra echilibrul.

Sommnul ideal are opt ore pe noapte

”Rezultatele arată că mersul nu este un proces automat și că poate fi afectat de privarea de somn”, a declarat autorul studiului Hermano Krebs, profesor adjunct de neurologie la Universitatea de Medicină din Maryland, într-un comunicat potrivit ActionNewSnow.

”În mod ideal, toată lumea ar trebui să doarmă opt ore pe noapte”, a spus Krebs, care este și cercetător principal în departamentul de inginerie mecanică al Institutului de Tehnologie din Massachusetts. ”Dar dacă nu putem, atunci ar trebui să compensăm cât mai mult și cât mai regulat posibil”, a mai spus el.

Oamenii de știință obișnuiau să creadă că mersul pe jos este un proces complet automat, îndreptându-ne în direcția în care dorim, iar corpul preia automat controlul cu puțină asistență cognitivă.

Cercetările au arătat acum că nu este cazul. Creierul nostru reacționează la indiciile vizuale sau auditive din calea noastră, ajustându-ne mersul pentru a încetini sau accelera, după cum este necesar. În cazul muzicii, de exemplu, ne putem ajusta pasul pentru a păstra ritmul fără să ne dăm seama.

”Conceptul de mers privit doar ca un proces automat nu este o poveste completă. Există multă influență care vine din creier”, a spus Krebs.

Pentru o putere optimă a creierului, adulții trebuie să doarmă cel puțin șapte ore pe noapte, în timp ce copiii de vârstă școlară au nevoie de nouă până la 12 ore, iar adolescenții au nevoie de opt până la 10 ore în fiecare noapte, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.

Noul studiu, publicat în Scientific Reports, s-a concentrat pe studenții de la Universitatea din São Paulo, Brazilia, care suferă cronic de lipsă de somn. Elevii au purtat trackere de somn timp de 14 zile pentru a-și înregistra perioadele de somn și de veghe. În medie, studenții dormeau aproximativ șase ore pe noapte.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel