Categories: Expertul zilei

Hidratarea pe caniculă! „Iaurtul, aceeaşi hidratare ca apa”

Un val de caniculă afectează întreaga țară. Vestul și nord-vestul se află sub cod portocaliu, iar restul teritoriului sub cod galben. Specialiștii atrag atenția că, cel puțin astăzi și mâine, temperaturile maxime se vor apropia de 40 de grade, iar disconfortul termic va fi accentuat. 

Cum ne hidratăm pe caniculă! „Iaurtul produce aceeaşi hidratare ca apa”

În acest context, specialiştii recomandă populaţiei să urmeze sfaturile medicilor. Să evite expunerea prelungită la soare în anumite intervale, să consume multe lichide, fructe şi legume proaspete şi să evite consumul băuturilor alcoolice sau al celor puternic cofeinizate.

Potrivit acestora, căldura excesivă poate fi dăunătoare sănătăţii oricărui individ, iar supraîncălzirea corpului poate duce la stare de ameţeală, slăbiciune, dezorientare şi epuizare.

În cazuri severe poate avea ca rezultat atacul cerebral. Sfaturile reprezentanţilor DSP Iaşi încep cu recomandări generale privind măsurle de protecţie în perioada de caniculă.

Astfel, este recomandat să evităm, pe cât posibil, expunere prelungită la soare în intervalul orar 11:00 – 18:00.

Dacă folosim aer condiţionat, să reglăm aparatul astfel încât temperatura să fie cu cinci grade mai mică decât temperatura ambientală. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 de grade Celsius.

„Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. Pe parcursul zilei faceţi duşuri călduţe, fără a vă şterge de apă. Beţi zilnic între 1.5 şi 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă la fiecare 15 – 20 de minute”, spun specialiştii DSP Iaşi, citează Adevărul.

Nu consumați alcool! Acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. De evitat sunt și băuturile cu conţinut ridicat de cofeină sau de zahăr,  acestea sunt diuretice.

„Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o cantitate mare de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca un pahar de apă.

Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit etc.).

Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită. Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesandu-vă de starea lor de sănătate”, mai sfătuieşte DSP Iaşi.

Efectele caniculei

Pentru a evita efectele caniculei, medicii spun că este bine să închidem ferestrele expuse la soare şi să tragem jaluzelele şi/sau draperiile.

Astfel, este recomandat să deschidem ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă.

Tot aici, este recomandat să închidem orice aparat electrocasnic de care nu avem nevoie.

Sugarii şi copiii mici: Specialiştii vin şi în sprijinul părinţilor cu sfaturi preţioase, pentru prevenirea apariţiei de îmbolnăviri în rândul copiilor. „Realizarea unui ambient cât mai normal, ferit de căldură, umiditate excesivă şi curenţi de aer vine în sprijinul micuţilor.

Sistemul de alimentaţie avut până în acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi în această perioadă.

Se va realiza hidratarea corespunzătoare, iar pentru sugari mama va alăpta ori de câte ori sugarul solicită. Copilul va fi imbrăcat lejer, cu hăinuţe din materiale din fibre naturale comode.

Nu va fi scos din casă decât în afara perioadelor caniculare din zi şi obligatoriu cu căciuliţă pe cap”, spun specialiştii.

În privinţa alimentaţiei din timpul unei perioade caniculare, este bine ca cei mici să primească apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai foarte slab îndulcit, fructe proaspete şi foarte bine spălate.

Mamele care alăptează trebuie să se hidrateze corespunzator cu apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe, făcute în casă, fără adaos de conservanţi. Se va evita în acelaşi timp consumul de cafea sau alcool, potrivit medicilor.

„La cel mai mic semn de suferinţă al copilului sau mamei, aceştia se vor prezenta la medicul de familie care va decide conduita terapeutică. Atenţie deosebită se va acorda condiţiilor de igienă atât pentru copil, cât şi pentru mamă. Copilul va fi ţinut cu hăinuţe sau scutece curate şi uscate. Copiilor preşcolari li se vor face duşuri cu apă la temperatura camerei”, cu asta se încheie lista de recomandări pentru părinţi.

Persoanele vârstnice şi cu afecţiuni cronice

Pentru a evita deshidratarea, este esenţial să consumăm multe lichide pentru a asigura un volum intravascular satisfăcător.

Hidratare corespunzătoare cu apă plată

„Crearea unui ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului. Hidratare corespunzătoare cu apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzatoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe, făcute în casă, fără adaos de conservanţi.

Alimentaţia va fi predominat din legume şi fructe proaspete. Se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice funcţionale pentru păstrarea alimentelor. Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile”, mai spun reprezentanţii DSP Iaşi.

Potrivit acestora, persoanele care suferă de anumite afecţiuni trebuie să îşi ia tratamentul conform indicaţiilor medicului.

Este foarte util ca în aceste perioade persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente.

 

Recent Posts

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

12 minute ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

42 de minute ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

o oră ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

11 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

11 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

12 ore ago

Citeste si: