Categories: Ştiri sănătate

Cum ne ajută alimentația să echilibrăm emoțiile negative? Explicația unui nutriționist

Atunci când emoțiile devin apăsătoare sau avem nevoie de o pauză de la ritmul haotic în care ne găsim câteodată prinși, cele mai multe persoane apelează la alimente pentru confort și o stare de bine. Alimentația ne ajută să echilibrăm emoțiile negative prin metodele de „gestionare” a situațiilor pe care creierul nostru le instalează automat, făcându-ne să ne întoarcem la momentele în care ne simțeam în siguranță.

Mihaela Bilic, renumit nutriționist și expert în boli metabolice, ne explică de ce creierul nostru alege această metodă  cu ajutorul căreia reușim să echilibrăm emoțiile negative. Alimentele sunt folosite de multe persoane pentru confort deoarece acestea conțin anumite substanțe și texturi care ne fac să ne simțim bine. De asemenea, creierul asociază această senzație cu siguranța și grija pe care o simțeam atunci când eram mici.

„Mâncare și emoții
Cum ne poate ajuta mâncarea să ne simțim bine independent de vremea de afară…sau, mai degrabă, în ciuda vremii de afară?! Ce condiții trebuie să îndeplinească un “confort food”?

Trebuie să fie un produs care să ne ducă cu gândul la copilărie și, nu în ultimul rând, să fie cremos Consistența cremoasă face bine la creier independent de conținutul de calorii și de nutrienți- cu cât mai bogat în zahăr sau în grăsime, cu atât mai bine. Cât despre legătura cu trecutul, mâncarea ne poate reconecta cu acele perioade din viața noastră în care ne era cald și bine, când eram hrăniți, iubiți, îngrijiți.

Fiecare trebuie să-și definească propriul “confort food”, pentru mine piureul de cartofi cu unt și lapte face minuni. Iar dacă pun lângă el o salată de ardei copți, efectul e garantat! Și când zic “ardei copți” mă refer la ardeiul Kapia dulce și cărnos pus la congelator, ca pe vremuri. Stimuli pentru simțuri: cald cu rece, dulce cu sărat și acrișor, ferm cu onctuos și peste toate o aromă de fum cu miros de vară- o plăcere nevinovată”, afirmă Mihaela Bilic, pe contul de Instagram.

Recent Posts

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

17 minute ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

47 de minute ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

o oră ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

2 ore ago

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

2 ore ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

3 ore ago

Citeste si: