Sari la conținut

Cum ne afectează psihologic frica de covid-19? Explicațiile psihologilor

simptom

Cum ne afectează pandemia?

Pandemia de covid-19 a lovit foarte mult și în persoanele vulnarabile, la care au apărut tulburări mentale sau  a dus la agravarea unui tulburări mai vechi, dar care au fost ținute sub control.

Conform psihologilor, populția este expusă la o situație excepțională, atât din punct de vedere medical, cât și din punct de vedere social, iar provocarea ce mai mare a fiecărui om este capacitatea de adptare la această situație inedită.

Oamenii au ajuns să manifeste frică față de alți oameni care tușesc sau strănută, au început să resimtă stări de furie, de tristețe, au început să evite zonele aglomerate – iar efectele s-au resimțit și în capacitatea de concentrare sau prin lipsa unui somn odihnitor. Cu toate acestea, unii au reușit să își controleze emoțiile și să își stabilizeze echilibrul interior.

Pentru alți oameni în schimb, pandemia a adus dezechilibre emoționale manifestate prin aparița unor tulburări mentale sau prin reapariția unor tulburări mai vechi, dar care au fost ținute sub control.

Despre ce tulburări este vorba și cum ne afectează?

Ei bine avem o gamă largă și anume: tulburări de stres, tulburări de adaptare, fobia de covid-19 care uneori este însoțită și de atacuri de panică, tulburări depresive, tulburări alimentare – mâncatul compulsiv, tulburări legate de consumul a diferite substanțe, tulburări obsesiv – compulsive.

Factorii care au dus la accentuarea tulburărilor mai sus menționate: distanțarea socială impusă de autorități prin măsurile de restricție pentru combaterea transmiterii virusului, mediatizarea exagerată și situația de incertitudine privind viitorul.

Noile măsuri impuse de autorități au fost văzute de unii oameni ca măsuri de restrângere a unor drepturi și libertăți, ceea ce i-a determinat să recționeze prin obidiență și sfidarea regulilor.

Fobia de covid-19 este frica individului de a se expune infectării cu coronavirus – motiv pentru care se nasc comportamente precum frica de a-și părăsi locuința, evitarea contactului cu persoanele din jur și nașterea unor obiceiuri obsesive precum spălatul pe mâini în exces sau dezinfectarea suprafețelor locuinței în mod obsesiv.

La unele persoane a apărut și hipocondria – adică preocuprea individului că ar fi infectat cu covid-19, deși acesta nu prezintă nici o simptomă sau manifestă simptome ușoare cu care se confrunta și în trecut, dar care acum sunt în mod exagerat verificate.

Frica de covid-19 ajunge să ne îmbolnăvească în momentul în care avem o secreție excesivă și prelungită a hormonilor de stres – ce vor duce în timp la suferință și epuizare.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel