Tot mai multe femei preferă nașterea prin cezariană, chiar dacă sunt perfect sănătoase și ar putea naște natural, fără probleme. Această ”modă” a dus la schimbări neașteptate. Potrivit unui reportaj BBC, tot mai multe femei au bazinul prea îngust pentru a naște natural. Acum 100 de ani, aceste femei ar fi murit în timpul nașterii, ceea ce înseamnă că genele lor nu ar fi fost duse mai departe.
Numărul cazurilor în care un copil este prea mare ca să poată trece prin canalul vaginal al mamei, a crescut de la 30 la 1000 în 1960 la 36 la 1000. Acest trend crescător scoate la iveală că nașterile prin cezariană au schimbat evoluția corpului uman. ”De ce sunt atât de întâlnite cazurile de disproporție fetopelviană (când copilul nu încape prin canalul vaginal al mamei)? Pentru că fără intervenția medicală modernă, asemenea probleme ar fi fost letale pentru mame. Femeile cu pelvis îngust nu ar fi supraviețuit nașterii, acum 100 de ani. Însă, acum, supraviețuisc și transmit și fiicelor lor această trăsătură (pelvis îngust)”, a explicat prof. Philipp Mitteroecker.
În condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății recomandă o frecvență a cezarienelor de 10%, din totalul nașterilor contorizate în Romania, în anul 2012, 41,2% au fost prin cezarienă. La acestea se adaugă nașterile din clinicile private (necontorizate oficial), unde rata cezarienelor este de 60% din totalul nașterilor.
Sunt însă și anumite categori de afecțiuni în care chiar se impune operația (miopie, boli transmisibile, hepatite).
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…